Wie de verslagen volgt van de Othmarvliegers zal de naam ‘Heartbeat’ ongetwijfeld nog bekend in de oren klinken. Inmiddels heeft deze voormalige topduif voor nazaten gezorgd in het hok van Karel en Kas Meijers en dat heeft de combinatie geen windeieren gelegd. Hun 772 is de kleinzoon van de Heartbeat en legde afgelopen zaterdag beslag op de eerste plaats. Dat was nog maar het begin, want tijdens deze Vitessevlucht kwam de naam Meijers nog eens 16x in de top 20 voor. Een geweldige uitslag dus voor vader en zoon, die in deze wedstrijden hun stempel weer weten te drukken en bijzonder succesvol zijn. Jim van Ingen en Gerrit Schepers (met twee duiven) wisten zich ook in de top 20 te nestelen, maar alle credits gaan dit weekend naar het duivenhok van Karel en Kas Meijers en dat was al aan de stamtafel in het clubhuis te merken.
Duiven van Karel en Kas Meijers niet te kloppen
Ze zijn nu definitief terug en hoe ! Superlatieven schoten zaterdag 2 september aan de stamtafel van het clubgebouw van de Othmarvliegers tekort om de uitslag van de comb. Kas en Karel Meijers op Heusden-Zolder te omschrijven. Bovendien was die uitslag ook nog eens een herhaling van zetten, vergeleken met de uitslag van de vorige week: 17 duiven bij de eerste 20, te beginnen met 1 tot en met 4. De enige liefhebbers die nog een beetje in de buurt kwamen waren Jim van Ingen uit Lattrop op plaats vijf en de Wizzard van de Palthestraat, Gerrit Schepers op 15 en 19. Duidelijk mag nu wel zijn dat tegen een vliegploeg van Meijers in goede doen op de Vitessevluchten niet op te boksen is.
Voor een wellicht boeiend verslag zijn dergelijke uitslagen funest ware het niet dat er altijd wel een verhaal naar boven komt drijven dat de moeite van het vastleggen waard is. Deze week zijn dat zelfs twee verhalen te beginnen met de overwinnaar van Heusden-Zolder, een jonge doffer waarvan de laatste 3 cijfers eindigen op 772, vorige week goed voor plaats 7. Deze duif is een kleinzoon van Meijers’ fameuze en inmiddels legendarische duivin genaamd Heartbeat in the Sky, een even wonderlijke naam als duif. Er zijn binnen de Othmarvliegers meerdere goede duiven aanwezig, wat te denken van de 925 van Gerrit Schepers, de 655 en de 620 van Meijers, Mika van Senger, de 357 van Bert Damhuis, Het Schip van Oscar Ossenvoort, de Ferrari van Kouijzer jr. en, wat verder terug in de tijd de ‘17’ en de ‘ Raoul’ van Douwe Kuipers, maar Heartbeat is onbetwist de aanvoerster van dit peloton topduiven. Als je uit goede duiven ook nog eens goede kunt kweken ben je spekkoper. Een goede jonge duif hoeft niet perse uit te groeien tot een topvlieger die jaren de uitslagen bepaalt. Voor wat betreft de 772 is de basis, een topafstamming, aanwezig en we zullen zien hoe het verder afloopt.
Het ene hok is het andere niet. Wat te denken van de duiven van Gait Wolbert, het lid van de Othmarvliegers die ruim een jaar geleden kwam te overlijden. Zijn duiven kwamen niet van een Heremans of een Lambrechts. Nee, afstamming zei hem niet zoveel, waar het bij hem om ging was of de duif zo snel mogelijk naar huis wilde komen. In de periode dat het met Wolbert niet zo goed meer ging, ontfermde noaber, tevens lid van de Othmarvliegers, Gerard Kuipers, zich over diens duiven. Een telefoontje uit Vriezenveen leerde hem dat een jonge duif van Wolbert zich kennelijk daar meer thuis voelde dan aan de Kerkweg te Tilligte. Tot drie keer toe werd door Kuipers de duif van Wolbert opgehaald uit Vriezenveen maar zonder succes: de duif wilde alleen maar terug naar Vriezenveen. Daarmee zou het verhaal als een nachtkaars uit zijn gegaan ware het niet dat Kuipers deze week een telefoontje kreeg van de desbetreffende liefhebber uit Vriezenveen, G. Kikkert, dat een jonge duif uit de duif van Wolbert voor een daverende overwinning had gezorgd op de zware jonge duivenvlucht van vorige zaterdag vanuit Nanteuil: 1e in de vereniging en een 13e van de ruim 3100 duiven van Kring 1! Geen Heremans of Lambrechts, maar toch, zo’n duif wil iedereen wel op het hok hebben.
Terug naar de vlucht van Heusden Zolder, ondanks de noordenwind was het verloop van de vlucht perfect: binnen een kwartier waren de prijzen verdiend en kon tot de conclusie worden gekomen dat de zogeheten late jongen veel geleerd hadden.
Resteert nog te vermelden dat Robert ter Horst van Agro NRG te Ootmarsum de hoofdprijs op deze vlucht beschikbaar heeft gesteld.