Via deze link heeft In en Om Ootmarsum kennis gemaakt met Henriët Offrein. https://www.inenomootmarsum.nl/henriet-offrein-geniet-van-ieder-natuurmoment/
Met haar mobiele telefoon maakt ze foto’s om ze vervolgens te bewerken. Deze wil ze graag met ons delen en daarnaast geeft ze uitleg over de symboliek van de door haar gefotografeerde bloemen. Hieronder een bloemlezing van haar foto’s en teksten. Genieten en een motivatie om zelf eens de natuur in te gaan en te bewonderen. Iedere dag is weer anders voor wat betreft geluid en kleur.
Weet u waarom spreeuwen bloemen/bloesem plukken?
Misschien heeft u wel eens een spreeuw met een bloem of bloesem in de bek zien vliegen. Maar weet u ook waarom? De mannen spreeuwen versieren op deze wijze hun nest om het vrouwtje te verleiden. Het heeft ook nog een ander doel, want op deze wijze beschermen ze hun jongen voor bloedluizen tegen roofmijt. Die kunnen namelijk dodelijk zijn voor de jonge spreeuw.
Dit is gebleken uit onderzoekt aan de Groningse rijksuniversiteit.
Uit: ‘waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn’ van Monica Wesseling
‘Achterumkiekertje’
Het Viooltje heeft vele bijnamen zoals onder andere het ‘Achterumkiekertje’
Ze zijn te vinden in allerlei kleuren en maten. Ze hebben zowel in het verleden als in diverse culturen symbolische betekenissen. Zij is de boodschapper van het voorjaar.
Steeds minder korenbloemen
Korenbloemen, wie kent ze niet, vroeger kon je ze vinden op de akkers tussen het graan. Een opvallend bloem met die prachtige, diepblauwe kleur. Door de teelt met gezuiverd zaaigoed, vind je de plant daar nauwelijks meer.
De Korenbloem staat symbool voor leven en vruchtbaarheid
Kleine Pimpernel
De kleine Pimpernel is een vast plant ui de rozenfamilie.
Deze plant heeft 10 tot 30 hangende meeldraden, waarvan de bovenste bloemen vrouwelijk en de onderste mannelijk zijn. De kleine Pimpernel is een eetbare goed winterharde plant
Hoe mooi kan ‘onkruid’ zijn
De Bolderik is een zeldzaam ‘Akkeronkruid’ en verhoogt de opbrengst en het eiwitgehalte van graan. Deze soort staat in Nederland op de rode lijst van planten als zeer zeldzaam. De Bolderik komt van nature voor in het rivierengebied, in Twente en in Zuid-Limburg.