Duurzaamheid: het is een begrip dat veel mensen de laatste jaren hebben gehoord, maar wat voor veel mensen nog steeds abstract is. Duurzaamheid wordt wel steeds belangrijker. Er wordt steeds meer bekend over de ecologische voetafdruk en het belang van het in stand houden van de natuur. Ook de provincie Overijssel zet zich in voor duurzaamheid. Maar wat doet de provincie eigenlijk om duurzaamheid te stimuleren? En wat zijn eigenlijk de duurzaamheidsplannen?
Energieopwekking
De ambities als het gaat om energieopwekking zijn groot bij de provincie Overijssel. Overijssel zet erop in om in 2023 maar liefst 20 procent van de opgewekte energie te laten bestaan uit hernieuwbare energie. Dat betekent dat er stevig ingezet wordt op zonne-energie, windenergie, geothermie en biomassa. Ook is er onderzoek naar het opwekken van energie uit stromend water. Als consumenten zelf willen overstappen naar hernieuwbare energie kunnen ze via een energievergelijker zien wat er mogelijk is. Oók qua groene energie. Een andere belangrijke pijler is aardgas. Overijssel probeert om in iedere wijk een alternatief voor aardgas aan te bieden. De alternatieven die de provincie voor ogen heeft zijn warmtepompen, een warmtenet of biogas. Inmiddels zijn er diverse initiatieven tot stand gekomen. Zo zijn er twee biogasnetwerken in Twente en is er een warmtebaan in Enschede.
Circulaire economie
Een andere ambitie van de provincie Overijssel is een circulaire economie. De provincie wil in 2050 volledig draaien op herbruikbare producten en grondstoffen. Door actief samen te werken met ondernemers en onderwijs hoopt de provincie op innovatieve manieren oplossingen te vinden om de doelstelling te bereiken. Voor de komende jaren staan voor de provincie onder meer de volgende speerpunten op het programma: (1) ondersteuning van agrarische ondernemers die experimenteren met het gebruik van gecomposteerd gft-afval als bodemverbeteraar, (2) het financieren en ondersteunen van een loket voor organische reststromen en (3) bijeenbrengen van partijen in Overijssel met innovaties om samen ketenoplossingen te bedenken.
Onlangs werd ook bekend dat Overijssel het recyclen van plastic op 1 zet. De reden hiervoor is dat Overijssel de provincie is die naar schatting het meeste plastic per inwoner produceert van Nederland. In Overijssel zijn maar liefst 164 bedrijven die kunststof en plastic produceren.
Duurzame mobiliteit
Ook zet de provincie zich in voor duurzame mobiliteit. Onlangs werd het initiatief ‘Sturen met de buren’ gelanceerd, waarbij een elektrische deelauto werd gepresenteerd. Op deze manier hoopt de provincie duurzame mobiliteit te stimuleren. Ook is het voor organisaties en verenigingen mogelijk om subsidie aan te vragen voor mobiliteitsinitiatieven. Men kan subsidie aanvragen als men een initiatief heeft op basis van spitsmijding of CO2-reductie. De provincie wil daarnaast zoveel mogelijk overschakelen naar elektrische auto’s.