Het kan een kantelpunt worden deze week als de toezeggingen van staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer worden waargemaakt. Tijdens het interpellatiedebat op 12 april 2022 kreeg hij van de politieke partijen diverse vragen. Belangrijker was nog de boodschap om de afvalwaterinjecties in Noordoost Twente eind van dit jaar definitief te stoppen. “Als de toe4zeggingen niet worden waargemaakt, moet de politiek harde eisen stellen en de oliewinning in Schoonebeek zo nodig laten stilleggen wanneer de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toch blijkt door te gaan met injecteren.” Dat is de mening van de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT).
“We lezen zoveel mitsen en maren dat we wederom twijfelen aan de haalbaarheid. Maar we zullen het tijdspad nauwgezet blijven volgen, temeer omdat het vertrouwen in een vlotte voortgang van het verplaatsingsproces van de afvalwaterinjecties naar Drenthe sterk afhankelijk is van de druk die de NAM er zelf op zet. En daar hebben we, mede door de ervaringen in de afgelopen jaren nog steeds weinig vertrouwen in”, aldus de SSAT-leden.
“Provincies, gemeenten en wij als Stichting Stop Afvalwater Twente worden slecht of niet geïnformeerd over de voortgang en er niet bij betrokken. Dat belooft weinig goeds! Het zou volgens ons getuigen van enige sympathie en inlevingsvermogen richting N.O. Twente wanneer de NAM zelf kenbaar maakt dat de oliewinning in Schoonebeek pas weer zal worden opgestart, nadat de verwerking van het afvalwater in Drenthe naar behoren is geregeld. Twee handhavingsverzoeken door ons ingediend bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zijn inmiddels afgewezen, evenals inmiddels ook één bezwaar hierop. Voor ons volkomen onbegrijpelijk, omdat de vele incidenten al langere tijd duidelijk maken dat de huidige controles ontoereikend zijn en de risico’s alleen maar toenemen. Een breuk in een injectie- en transportleiding, enorme onverwachte overschrijding van aromatische koolwaterstoffen in het afvalwater, continue problemen met corrosie, vervorming van injectiebuizen, het ontbreken van dubbele barrières en de mogelijkheid om eventuele lekkages in de diepe ondergrond te monitoren , maken de risico’s onbeheersbaar! Vooral de op 10 augustus 2021 gemeten mega-overschrijdingen van de tolueen-, xylenen- en ethylbenzeenwaarden baart ons grote zorgen. De afvalwaterinjecties gingen, tegen de vergunningsvoorschriften in, gewoon door tot begin september 2021. Wij zijn bang dat deze stoffen een maand lang hier gewoon in de grond zijn gedumpt, want er zijn geen controles bekend die dit weerspreken. De eeuwige chemische afvalberg onder N.O. Twente waarop ook de komende generaties moeten leven wordt alleen maar groter en groter, schandalig in onze ogen!
We begrijpen het wegkijken door SodM daarom ook niet en bereiden ons daarom voor op juridische stappen.”, aldus de steeds meer verontruste SSAT-leden.
(Stichting Stop Afvalwater Twente: 25 mei 2022)