Vanaf het Oldenzaalsvoetpad heeft de iedere voorbijganger een prachtig zicht op het nieuwe waterrad bij het Molenhuisje. Er is daar een mooie plek gecreëerd om volop te genieten van het draaiende waterrad dat aangedreven wordt door het water van de Stadsbeek dat daar in de Molenbeek samenkomt. Dankzij de gemeente Dinkelland, Stegging Infra, Gerwers grondwerken en molenmaker John Wintels is daar een sterk staaltje vakwerk gerealiseerd.
Maar ook de bouwploeg van het Openluchtmuseum heeft knap werk verricht om deze historische locatie verder te verfraaien. In 2015 mondde de Stadsbeek Ootmarsum uit in de Molenbeek in plaats van in de geplande grachten van de nieuwe Commanderie. Een mooi plan werd gemaakt en de omloop met schuiven , een damwand en zandstenen uitloop werd door de gemeente aangelegd.
Vanaf het Oldenzaalsvoetpad is deze plek erg belangrijk als zicht op het openluchtmuseum en het bestuur van het museum stelde het dan ook bijzonder op prijs dat deze geweldig historische plek goed werd aangepakt door de gemeente. Alleen voor het molenrad was geen budget meer en we werden verzocht als museum hiervoor te willen zorgen. Dat lukte met subsidiegevers als het RABO Coöperatiefonds, de Bekhuis Stichting en Apparatenbouw Ootmarsum.
Rob Meijer opende de officiële opening van het molenrad. “Laat ze maar schuiven kan de titel van deze bijeenkomst zijn. De waterloop van de Molenbeek is voorzien van een omloop en twee schuiven, die het nieuwe molenrad van de Commanderie-watermolen aandrijft. Onvoorstelbaar hoeveel werk het is een authentiek waterrad in de historische proporties te fabriceren. Petje af voor John Wintels, die van vier grote Twentse eiken dit bijzondere molenrad maakte. Het Molenhuisje op zich is nog volop in restauratie en wordt binnenkort weer door ons en de Heemkunde in gebruik genomen. Deze historische plek met een laatste tastbare herinnering aan de Commanderie en Huis Ootmarsum is nu weer voor jaren het zichtbare symbool van een groots verleden. Het is goed rentmeesterschap, waarmee we alle betrokkenen mogen feliciteren,” vertelt Rob Meijer.
Wethouder Loes Stokkelaar haalde in haar speech het succes nog eens aan van Ootmarsum in de Entente Florale Nederland en Europa. “Het is bekend dat we nationaal goud en internationaal zilver hebben behaald. In het juryrapport werd echter lovend gesproken over het Openluchtmuseum en dat wil ik jullie graag meegeven. Mede door de manier, waarop in dit museum door vrijwilligers gewerkt wordt en de uitstraling van deze locatie hebben we goud en zilver behaald. Met dit molenrad is daar nog weer een prachtig element aan toegevoegd, waarmee ik jullie hier van harte wil feliciteren,” aldus de wethouder. Vervolgens zorgde zij met Frans Swennenhuis, hoofd van de bouwploeg, de openingshandeling door de schuiven ‘te lichten’, waardoor het water zijn werk deed en het rad moeiteloos liet draaien.
Johnny Wintels, molenbouwer uit Denekamp, vertelde de werking van het rad en hoe het in elkaar is gezet.” Het Rabobank Coöperatiefonds in de persoon van Ton Leeuwenkuijl overhandigde een cheque van 5000 euro.
Rob Meijer nodigde de aanwezigen uit met een aloud spreekwoord: “Prijs het water, maar drink de wijn”, en dus kon iedereen in het Los Hoes genieten van een gezellig hapje en drankje.