Waterrad Molenhuisje in ere hersteld

Van de inloop van de stadsbeek die achter het molenhuisje in de Molenbeek stroomt, is  iets bijzonders gemaakt. Het is ook een bijzonder plek. Het molenhuis achter de mulderwoning was in 1832 afgebroken en het woonhuisje raakte in verval. Bij de restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw is een kleiner gebouwtje herbouwd met een molenrad. Symbolisch, want het originele waterrad was een bovenslagrad,  die de korenmolen aandreef. Dat kleine symbolische rad was in de jaren tachtig zo  vervallen dat het weggehaald werd, maar de omloop bleef. Deze omleiding van de Molenbeek is door de gemeente in ere hersteld en aangelegd van metselwerk en zandsteen. Gelijktijdig is er een plateau gemaakt met een fraai hekwerk en een bankje van waaruit men in alle rust deze unieke plek kan bezichtigen.  Een sluisje werd geplaatst om het water in de omloop te stuwen.

plek voor het molenrad
Opdracht aan molenmaker Wintels

Voor het waterrad moest het Openluchtmuseum zelf zorgen. Besloten werd een authentiek rad te plaatsen. Subsidies werden aangevraagd en  er werd opdracht voor het maken van het rad gegeven aan de ervaren molenmaker Johnny Wintels in Denekamp. Het rad wordt een onderslagrad en dat betekent dat het water aan de onderzijde tegen de schoepen van het rad aan stroomt, waardoor het rad in beweging komt. De productie was een meestertoer.
molenrad de onderdelen van 4 bomen
Voor het rad waren maar liefst 4 oude eikenbomen nodig, die in de omgeving geveld zijn. Uit acht gebogen stukken wordt de ronding gemaakt. Een zware as van massief ijzer met schoepen is het kernpunt. Deze as draait op kogellagers in steunen, die op de zandstenen verhoging naast de omloop in de beek wordt vastgezet. Apparatenbouw Ootmarsum heeft dit ijzerwerk aan het museum geschonken. Het waterrad is bijna drie meter in doorsnede en is de kroon op het restauratiewerk rond de beek.
molenrad op de werkbank
Nagedacht wordt nog hoe de energie van een draaiend waterrad overgebracht kan worden. Een korenmolen is er niet meer en er zijn plannen om het bijgebouwtje in te richten met een expositie over de vroegere papierindustrie,  die in 6 watermolens op het Springendal plaatsvond. De energie van het waterrad zou dan ingezet kunnen worden om de papierpulp uit het water te zeven. Als kroon op het totaal krijgt het molenhuisje ook een grondige restauratiebeurt,  zodat dit laatste stukje tastbare historie van de Commanderie Ootmarsum een waardige plek in het museumgebeuren krijgt.

voorste molen bij molenhuisje 1824
Voorste molen bij Molenhuisje in 1824

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Het is al heel veel jaren een mooie traditie om in het bijzondere decor van het Openluchtmuseum door...

Lees verder >
‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

Het voormalige restaurant ‘de Weemhof’ heeft een volledige metamorfose ondergaan. Door deze ‘n...

Lees verder >
Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Molenhuis, van de voormalige Commanderie van Ootmarsum, heeft een bijgebouwtje dat in de jaren z...

Lees verder >