In Ootmarsum en haar buurtschappen wordt in de week van 6 tot en met 11 september weer huis aan huis gecollecteerd om kanker te bestrijden. De opbrengst is dan ook voor het KWF. Vorig jaar kon door Corona de huis aan huis collecte niet doorgaan, maar gelet op de huidige situatie is het verantwoord om deze vorm van collecteren weer op te pakken. Een kleine 50 collectanten gaan volgende week in en om Ootmarsum op pad om geld op te halen. Door diverse oorzaken, waaronder ziekte en slecht ter been, hebben een aantal collectanten moeten afzeggen. De organisatie kan dus zeker nog nieuwe collectanten gebruiken, die om kanker te kunnen bestrijden, met de collectebus op pad willen.
Ontstaan
In 1949 ontving Koningin Wilhelmina voor haar Gouden Regeringsjubileum ruim 2 miljoen gulden (een kleine 1 miljoen euro) van de Nederlandse bevolking. Met dit geld werd Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding opgericht. In dezelfde maand heeft een groep Amsterdamse notabelen de Vereniging tot Steun aan het Koningin Wilhelmina Fonds in het leven geroepen met als doel geld in te zamelen. Zodat de Stichting, ook als het Nationaal Geschenk op zou zijn, haar werk zou kunnen voortzetten. Vanaf 1 juni 2007 zijn de Vereniging en de Stichting gefuseerd tot één Stichting: KWF Kankerbestrijding. Deze Stichting staat onder leiding van een Raad van Toezicht en twee bestuurders.
KWF-logo
Sommigen zien in ons logo twee gespierde armen. Anderen een zachte omarming. Tegelijkertijd is het een moderne variant van het lintje dat al jaren symbool staat voor de strijd tegen kanker. Wat je er ook in ziet: het is allemaal goed. Zolang je de positieve, krachtige energie maar voelt. Van een levensveranderend merk.
Vandaag samenwerken aan de uitdagingen van morgen
Toen KWF Kankerbestrijding in 1949 werd opgericht, waren de vooruitzichten voor kankerpatiënten uiterst somber. Vijf jaar na de diagnose was nog slechts een kwart van hen in leven. Inmiddels is dat aantal gestegen tot twee derde. Een hoopvolle tussenstand, die mede mogelijk is gemaakt dankzij de gulle giften van KWF-donateurs. Zij stellen onderzoekers al ruim 70 jaar in staat om de ziekte beter te doorgronden, op te sporen en te behandelen. Maar daarmee is het werk van KWF nog niet af. Voortschrijdend inzicht werpt nieuwe uitdagingen op. Hoe bevorderen we een goede kwaliteit van leven voor het groeiend aantal mensen dat kanker heeft gehad? Hoe kunnen we zorgen dat ook patiënten met een zeldzame vorm van kanker betere behandelingen krijgen? En als voorkomen beter is dan genezen, hoe kunnen we kanker dan het beste voorkomen?
De patiënt centraal
Met haar activiteiten ondersteunt KWF patiënten in elke fase van het leven. Voor mensen die nog geen kanker hebben, maar ook mensen die niet meer beter worden. Dit zijn onze doelen:
We voorkomen kanker daar waar we weten dat het kan.
We bevorderen dat alle vormen van kanker beter behandelbaar zijn.
We zetten ons in voor een betere kwaliteit van leven voor (ex) kankerpatiënten én hun naasten.
We doen er alles aan om te zorgen dat kankerpatiënten ook in hun laatste levensfase worden omringd met goede zorg.
Door wetenschappelijk onderzoek te financieren, maken we de doorbraken van morgen mogelijk. We delen kennis en beïnvloeden beleid. Daarbij is onze organisatie zo opgebouwd dat deze wendbaar kan inspelen op veranderingen in financieringsstromen, focus van onderzoek en innovatie, en relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Voorbeelden daarvan zijn de grootschalige campagne voor HPV-vaccinatie, die beschermt tegen verschillende vormen van kanker. Of het ondersteunen van nieuwe initiatieven om gerichte kankermedicatie breder in te zetten tegen zeldzame tumoren.
De enorme uitdagingen die voor ons liggen kan KWF niet in haar eentje oplossen. Daarom werken we nationaal en internationaal samen met partijen die dezelfde doelen nastreven en bundelen we onze krachten om doorbraken te bereiken. Dat kunnen we doen omdat we diep zijn verankerd in de maatschappij, met 100.000 vrijwilligers en ongeveer 1 miljoen donateurs.
Samen werken aan een beter leven met en zonder kanker: daar staan we iedere dag voor op.
Bron: KWF site
Coördinatie Ootmarsum en omstreken
Margot Oude Rengerink, Karin Olde Heuvel en Peter Baanstra vormen de coördinatiegroep voor Ootmarsum en Omstreken. Zij zijn druk bezig om de voorbereidingen te treffen en de bussen rond te brengen. Belangstellenden, die bereid zijn om te collecteren of verder informatie willen hebben, kunnen zich bij hen melden.
Van 6 tot 11 september wordt er huis aan huis gecollecteerd. De bussen zijn up-to-date en dus kan er geld in geworpen worden, maar kan men ook via de bankapp of via de mobiel geld doneren. Op zaterdag 11 september kunnen de collectanten tussen 10.00 uur en 12.00 uur hu bus inleveren in Ons Gebouw. In verband met de festiviteiten rondom 75 Vrijheid in Ootmarsum is het parochiecentrum bezet.