Waar ‘klein’ toch heel ‘groot’ in kan zijn!
Dat was de conclusie na de interessante bijeenkomst over ‘Welzijn in Dinkelland’ die de politieke partij Lokaal Dinkelland vorige week woensdag had georganiseerd in Tilligte. In het nieuwe Terra Nova gebouw aanhoorden zo’n 50 geïnteresseerden Ursula Groeneveld en Tom Tijdhof die enthousiast verslag deden over ‘Samen welzijn in Dinkelland’. Een heel bijzonder project omdat welzijn in deze gemeente blijkbaar het meest zichtbaar is in de kleinere dorpen van de gemeente Dinkelland, namelijk Tilligte en Nrd. Deurningen.
Ursula vertelde over de succesverhalen in Tilligte. Over de ouderensoos, over de opzet van een vervoerspool voor ouderen bijv. dat ouderen op een vertrouwde wijze het nieuwe ziekenhuis in Enschede kunnen bezoeken. Maar in het dorp bleek ook behoefte te bestaan aan seniorengym. Gevolg: een fysiotherapeut begeleidt nu wekelijks zo’n 20 deelnemers. In dit kleine dorp wordt voor ouderen niet alleen een Kerstbrunch maar ook een Paaslunch georganiseert. Inmiddels beschikt Tilligte over een bibliotheek haal- en brengservice, maar kunnen inwoners zelf ook 2e hands boeken inbrengen. Ook werden spontaan 4 prachtige wandelroutes uitgezet rondom het dorp en volgens Ursula is men druk doende om een kookclub op te starten en zorgt men dat ouderen beter leren omgaan met de computer.
Min of meer op vergelijkbare wijze vertelde Tom Tijdhof over zijn positieve ervaringen in Nrd. Deurningen waarbij het gebouw ‘de Mare’ een centrumfunctie vervult.
Net als in Tilligte staat een coördinatiegroep, gevormd uit vrijwilligers vanuit alle verenigingen, aan de basis van ‘Samen Welzijn’. Tom sprak met lof over de goede samenwerking met ‘het gemeentehuis’. Volgens Tom vergroot deze burgerparticipatie in combinatie met een goede verbinding met ambtenaren in het gemeentehuis het welzijn van inwoners van Nrd. Deurningen.
Daarna begon dhr. Hans Peter Benschop van ‘Trendburo Overijssel’ met een interessante lezing over de ontwikkelingen en perspectieven van Zorg en Welzijn in Twente.
Hij maakte zijn gehoor duidelijk dat wonen op het platte land lang ‘zo slecht’ nog niet is!
Juist in kleine dorpen wordt de woonomgeving erg gewaardeerd maar belangrijk vindt men ook:
- Sociale cohesie
- Bereikbaarheid
- Gezondheid
Dhr Benschop had onderzocht dat bewoners de manier waarop mensen met elkaar samenleven nog steeds het aller-belangrijkste vinden. Zijn onderzoek toonde ook aan dat er op ‘het platte land’ gelukkig nog steeds voldoende enthousiaste vrijwilligers te vinden zijn. De presentatie werd afgesloten met een 6 tal adviezen.
- Laat u niet in de put praten
- Neem samenhorigheid niet voetstoots aan.
- Het welzijn is vooral van gezamenlijke activiteit afhankelijk, en niet van wat voor externe factoren dan ook
- Zelfredzaamheid heeft af en toe een zetje nodig
- Kijk naar de mensen die niet, of minder, zijn aangesloten op het netwerk
- Kijk naar de kansen die komende ontwikkelingen hebben.
Daarna volgde een boeiende discussie met de zaal waarna burgers, professionals, zorgverleners en politici boordevol goede ideeën huiswaarts togen.