Albergen – Beuningen – Bruinehaar – De Lutte – Denekamp – Harbrinkhoek – Langeveen- Lattrop – Lonneker – Losser – Oldenzaal – Ootmarsum – Tubbergen – Vasse – Weerselo
70 olifanten kunststandbeelden veroveren van 20 september t/m 31 oktober het straatbeeld in Noordoost-Twente. Bovenstaande plaatsen doen allemaal mee en dat heeft te maken met het grote succes van vorig jaar. Deze wereldtentoonstelling komt weer naar Ootmarsum, maar nu zijn de olifanten in heel Noordoost-Twente te zien. Net zoals bij de editie van vorig jaar worden er tijdens deze expositie ook een aantal olifanten tentoongesteld, die door kunstenaars uit de eigen regio zijn ontworpen.
Livepainting
Gedurende deze editie ‘Elephant Parade Twente -2021’ zijn wederom meerdere olifanten door lokale kunstenaars op hun eigen wijze ontworpen. Paul Eertman en José Reuvekamp zijn in Ootmarsum al begonnen met het ‘live’ beschilderen van hun olifant. In Oldenzaal is Rob Kaspers druk doende om zijn olifant een eigen uitstraling mee te geven. En ook dit jaar zal er een olifant door Ton Schulten worden ontworpen. Deze olifant wordt op 31 oktober geveild tijdens de speciaal voor het goede doel georganiseerde veiling in Museum Ton Schulten.
In opdracht van Jumbo-Kuipers, de supermarkt van (ex) voetbalscheidsrechter Björn Kuipers, is er een eigen olifant ontworpen. Hierop is onder meer een scheidsrechters fluit te zien en de vermelding van de EK finale Ita-Eng die hij heeft gefloten. Bij Zorgcentrum De LosserHof in Losser is een bijzondere olifant te bewonderen. Bewoners met een verstandelijke beperking hebben op de eigen locatie een olifant ‘puur en onbevangen’ op geheel eigen wijze beschilderd.
Wandel-, fiets- en autoroute
Fraaie routes zorgen voor een logische verbinding tussen álle 70 olifanten. In de centra van Ootmarsum, Denekamp en Oldenzaal komen wandelroutes langs de olifanten en in het buitengebied worden fietsroutes door de hele regio uitgezet langs de olifanten. De totale fietsroute van 165 km is opgedeeld in vier verschillende ‘slurven’ van elk ongeveer 50 km. De totale route leent zich uitstekend voor een meerdaags verblijf in de regio.
Ook is er een speciale autoroute van 130 km langs alle olifanten in het buitengebied uitgezet. In de kleurrijke wandel-, fiets- en autoboekjes is informatie opgenomen over de inspiratie van de kunstenaars voor de beschildering van de olifant en hierin worden ook de locaties en bedrijven afgebeeld waar ze te bekijken zijn. Een overzichtelijke routebeschrijving is in het hart van de boekjes geplaatst. De routes zijn vanaf 20 september af te halen bij de VVV’s/Tourist Info in Denekamp, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum en Tubbergen.
Officiële opening door 4 wethouders
Op 20 september van 15.30-18.00 uur vindt er een feestelijke openingsbijeenkomst plaats, op het Kerkplein in Ootmarsum. De wethouders met recreatie & toerisme in portefeuille van de vier gemeenten in Noordoost-Twente verrichten de opening. Dit zijn de wethouders Benno Brand (Dinkelland), Trees Vloothuis (Tubbergen), Evelien Zinkweg (Oldenzaal), Harry Nijhuis (Losser).
Ook wordt er een toelichting gegeven op het ontwerp van de Jumbo-Kuipers olifant, die ná de Elephant Parade in Oldenzaal achterblijft en een permanente plek krijgt bij de gelijknamige supermarkt. Kunstenaar Paul Eertman zal op het podium de laatste hand leggen aan het beschilderen van ‘zijn’ olifant.
Ontwerpwedstrijd
In 2020 hebben 440 kinderen van de basisscholen in de gemeente Dinkelland meegedaan aan de kleurwedstrijd van de Elephant Parade Ootmarsum. Het winnende ontwerp van Kim Roeleveld (groep
8) is beschilderd op een full size olifant. Deze olifant maakt ook tijdens deze editie van de Elephant Parade deel uit van de parade en staat dan bij de VVV in Ootmarsum. Dit jaar betrekken we álle basisscholen in Noordoost-Twente hierbij en we gaan ervan uit dat dit weer mooie kleurplaten oplevert. Wederom zal het winnende ontwerp worden beschilderd op een Full size olifant die de komende jaren meereist over de hele wereld naar andere Elephant Parades.
Workshops
Vanaf woensdag 22 september (en verder elke dinsdag en woensdag, van 14.00-15.30 uur) geeft kunstenaar Paul Eertman in de Pastorie aan het Kerkplein in Ootmarsum workshops ‘olifantjes beschilderen’. Deelnemers kunnen kiezen tussen een 10 cm of 15 cm olifantje. Maximaal 10 deelnemers per middag. De kosten zijn: 20,- (10 cm) en 25,- (15 cm). Aanmelden bij VVV Ootmarsum.
Veiling voor het goede doel
Op zondagmiddag 31 oktober – de laatste dag van Elephant Parade Twente – wordt een veiling georganiseerd voor het goede doel; de Stichting Art Brut Kik. De visie van deze stichting is dat ieder mens gelijkwaardig is. We willen aanhaken bij hun missie ‘Geef kunstenaars met een beperking een gelijkwaardig podium’. Met een donatie aan de stichting Art Brut Kik kunnen we kunstenaars met een verstandelijke beperking een blijvend podium bieden in Ootmarsum. Ook wordt de bescherming en behoud van de Aziatische olifant ondersteund.
De volgende organisaties hebben reeds items ingebracht voor de veiling: Chez-Moi Ton Schulten Galerie International, Staudt horloges, Galerie Marijke Kuiphuis, Heisterkamp Wijnkopers, Parkhotel de Wiemsel, Galerie Maureen Knobben, Stokerij Sculte, Elephant Parade International.
Elephant Shop Van verschillende ontwerpen uit de Elephant Parade worden in Thailand replica’s gemaakt, variërend van 10 cm tot 75 cm hoog. Deze miniatuurolifantjes worden door kunstenaars in Thailand met de hand beschilderd en worden in beperkte oplage gemaakt en zijn dus uniek in hun soort. Tijdens Elephant Parade Twente zijn er vier shops; in Ootmarsum, Denekamp, Oldenzaal en Beuningen. Van elke gekochte replica gaat een deel van de opbrengst naar het goede doel waar alles om draait:
bescherming en behoud van de Aziatische olifant!
Over Elephant Parade Wereldsteden
Elephant Parade organiseert meerdere keren per jaar deze grootste openluchttentoonstelling van olifantenbeelden ter wereld. De levensgrote sculpturen werden onder andere getoond in wereldsteden zoals Amsterdam, New York, Londen, Singapore en Bangkok en…..in 2020 ook in Ootmarsum.
Bescherming Aziatische olifant
In 2006 maakten de oprichters, Marc en Mike Spits een reis naar Thailand, waar ze voor het eerst een babyolifant, genaamd Mosha, ontmoetten in het eerste olifantenziekenhuis ter wereld. Mosha was destijds slechts zeven maanden oud; ze was haar been kwijtgeraakt op een landmijn en Vader en zoon Spits waren zo ontroerd door de toevallige ontmoeting, dat ze begonnen met het lanceren van een duurzaam project om geld in te zamelen voor Mosha. Het doel van het project was om ’s werelds eerste prothese voor een babyolifant te maken. Uit dit spontane initiatief ontstond de Elephant Parade.
Het doel van Elephant Parade is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de
Aziatische olifant. De kleurrijke en levensgrote babyolifanten werden voor het eerst in 2007 in
Rotterdam tentoongesteld – een expositie dat door de toenmalige burgemeester werd geroemd als de ‘meest gefotografeerde tentoonstelling ooit’. Wereldwijd vonden er onder andere tentoonstellingen plaats in Engeland, de Verenigde Staten, China, Italië, Duitsland, Singapore, Hongkong, Frankrijk, Luxemburg en Brazilië.