Gedeputeerde Hester Maij bezoekt vrijdag 14 oktober het Natura 2000-gebied Punthuizen-Stroothuizen-Beuninger Achterveld. Samen met de gebiedspartners van Samen werkt beter, laat zij zich informeren over de ontwikkelingen in het gebied.
Het projectteam geeft namens bestuurlijk trekker Staatsbosbeheer een doorkijkje en laat de kansen en zorgen zien die er zijn in dit gebied. Binnenkort wordt met de eigenaren besproken welk effect de natuurherstelmaatregelen hebben op de omgeving. Voor de grondeigenaren en -gebruikers is dan duidelijk wat de (on)mogelijkheden zijn.
Tijdens het werkbezoek schenken we tevens aandacht aan de herstelmaatregelen die binnen de bestaande natuur worden gerealiseerd. Van de drie terrein beherende organisaties heeft Staatsbosbeheer de grootste opgave in heel Overijssel.
Samen werkt beter
Op 29 mei 2013 ondertekenden 15 Overijsselse organisaties het akkoord Samen werkt beter. Daarmee zetten zij zich in om de economie en ecologie de komende periode te versterken en nieuwe kansen te creëren door samenwerking en vernieuwing. Als gelijkwaardige partners dragen zij een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor een juiste balans tussen landbouw, industrie, recreatie, infrastructuur enerzijds en anderzijds natuur, biodiversiteit, water, landschap en cultuurhistorie. Natuur, water en landschap zijn belangrijk voor een goed vestigingsklimaat voor wonen, werken en recreëren. Een sterke economie is een belangrijke drager van natuur, water en landschap.
Punthuizen-Stroothuizen-Beuninger Achterveld
De natuurgebieden Punthuizen, Stroothuizen en Beuninger Achterveld (samen circa 200 ha) maken deel uit van het Europees beschermde Natura 2000-gebied Dinkelland. Dit is één van de 24 Natura 2000-gebieden in Overijssel. Deze natuurgebieden zijn restanten van het vroegere omvangrijke heidelandschap in Oost-Twente. Het landschap bestaat uit droge en natte heide en een aantal natte slenkvormige laagtes met vennen en schraalland. Het waterpeil in de natuurgebieden en omgeving zijn te laag. Door de verdroging zijn de natuurwaarden ernstig achteruit gegaan.
Ontwikkelopgave Natura 2000/PAS:
Samen economisch sterker, met de kracht van de natuur -Overijssel is een prachtige omgeving om te wonen, werken en recreëren. Dat komt onder meer door de bijzondere natuur en het veelzijdige landschap. De Natura 2000-gebieden worden hierin als de ‘parels’ op dat gebied onderscheiden. In en nabij deze Natura 2000-gebieden ligt echter een complexe opgave. De komende jaren werken betrokkenen samen aan het behoud en herstel van kwetsbare natuur en worden nieuwe kansen gerealiseerd voor de economie. Dat is geen luxe, maar pure noodzaak. De natuur heeft te lijden onder effecten van industrie, verkeer en landbouw, terwijl nieuwe economische ontwikkelingen worden beperkt om de natuur niet verder te belasten. Bewoners, belangenorganisaties en overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het leefgebied van dieren en planten te verbeteren, voor nu en in de toekomst. Met maatwerk kan men de natuur veerkrachtig en weerbaar maken tegen invloeden van buiten, waardoor weer nieuwe economische kansen ontstaan. Tegelijkertijd worden de oorzaken van de schadelijke effecten bij de bron aangepakt. De maatregelen kunnen effect hebben op de gronden in de directe omgeving van de Natura 2000-gebieden. Samen met de grondeigenaren moet gezorgd worden voor een passende oplossing voor hun toekomst.