Veiligheid was een belangrijk speerpunt tijdens het afgelopen carnavalsseizoen. Dit op initiatief van de werkgroep die is gevormd uit overkoepelende verenigingen die een carnavalsoptocht organiseren. Afgelopen week evalueerde de werkgroep de carnavalsoptochten, samen met leden van verschillende carnavalsverenigingen en wagenbouwers.
De werkgroep, met leden uit de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal, ontstond na het tragische ongeluk tijdens de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen van vorig jaar. Daarbij kwam een deel van een praalwagen terecht in het publiek en raakten drie omstanders gewond, van wie één zwaargewond.
De werkgroep gaf tijdens de evaluatiebijeenkomst aan tevreden terug te kijken op het verloop van de carnavalsoptochten. Zo is de veiligheidschecklist die zij hebben opgesteld, door veel carnavalsvereniging gebruikt. Op die checklist staat ook het aanwezig zijn van herkenbare wagenbegeleiders. “De wagenbegeleiders zijn erg belangrijk voor de veiligheid, zij kunnen namelijk heel goed in de gaten houden wat er rondom de wagen gebeurt”, vertelt Emiel Bramer, deelnemer van de werkgroep en lid van de vereniging Twentse Verlichte Carnavalsoptocht. “Het is positief dat er dit jaar door veel meer verenigingen met wagenbegeleiders is gewerkt dan voorgaande jaren.”
De komende jaren zal de werkgroep aandacht blijven besteden aan de veiligheid, onder andere in de vorm van bijeenkomsten. “De onderlinge samenwerking binnen Noordoost Twente is erg belangrijk, ook op dit gebied”, vertelt Peter Kip, deelnemer van de werkgroep en lid van de Kadolstermennekes uit Oldenzaal. “Wij zien hier zeker de meerwaarde van in.” De werkgroep is van plan om jaarlijks een ander onderwerp uit te lichten. Zo zal bijvoorbeeld ook het geluid op de wagens aan de orde komen.