Werkzaamheden aan bronvijvers in het Springendal

Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel heeft in het Boswachtersblog een uitgebreid verhaal geschreven over de werkzaamheden aan de drie bronvijvers op het Springendal. Hieronder zijn relaas.

In juli, augustus en september vinden werkzaamheden plaats aan de drie bronvijvers die het Springendal rijk is. De constructies worden verstevigd zodat de beken straks weer optimaal worden gevoed. Aannemersbedrijf Gerwers uit Tilligte voert de werkzaamheden uit.
De beschoeiing wordt aangepast en er komen diepere damwanden in de grond. De nieuwe constructies worden passend in het landschap vormgegeven en zorgen ervoor dat het water weer netjes kan doorstromen. In de kleinste van de drie bronvijvers moet bovendien een lekkage worden dichtgezet, zodat het water weer over de afvoergoot gaat lopen. Daarnaast wordt bagger uit de kleinste bronvijver verwijderd.

Over de bronvijvers
Het Springendal telt drie onnatuurlijke bronvijvers. Ze zijn in de twintiger jaren van de vorige eeuw gegraven door de familie Jannink, de oorspronkelijke eigenaren van het Springendal. De bronvijvers worden gevoed door kwelwater. Kwelwater dat in de vorm van regenwater in de bodem van de stuwwal is geïnfiltreerd en lokaal weer aan de oppervlakte komt. De vijvers vormen de basis van het bijzondere watersysteem in het gebied. Als de bronvijvers vol water staan, lopen ze over en voeden ze de Springendalse beek.

Uitvoering
De werkzaamheden worden op zo’n manier uitgevoerd dat ze geen invloed hebben op de waterkwaliteit. Er wordt, net zoals bij alle andere werkzaamheden in het gebied, rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. Bewoners gaan er weinig van merken, wandelaars moeten op bepaalde momenten uit veiligheidsoverwegingen een kleine omleiding volgen. De route wordt duidelijk aangegeven. Tijdens de bouwvak wordt er niet gewerkt en zijn de vijvers toegankelijk.

Veldbezoek
Voorafgaand aan de werkzaamheden organiseerde Project Springendal i.s.m. de vereniging Focus op Leefbaarheid (FOL) een veldbezoek bij de bronvijvers. Hierbij waren zo’n 20 genodigden aanwezig om mee te denken over de uitvoering van de werkzaamheden. Aannemer Gerwers gaf een toelichting op de precieze plannen en de planning, de toehoorders stelden vragen en kwamen met goede suggesties. Een aantal van deze suggesties wordt mogelijk nog in de uitvoering verwerkt.

Waarom zijn we in dit natuurgebied aan het werk?
In het Natura 2000-gebied Springendal en Dal van de Mosbeek komen veel bijzondere plant- en diersoorten voor. Er groeien bijvoorbeeld struiken met jeneverbessen, drijvende waterweegbree en goudveil. Er leven kamsalamanders, beekprikken en vliegende herten. Deze en andere dier- en plantensoorten zijn in gevaar. Onder andere doordat er te veel stikstof uit de lucht in de bodem terechtkomt en doordat er te veel bemest wordt. Het gebied is bovendien te droog. Om de bijzondere soorten hier een kans te geven om te overleven, zijn betere omstandigheden nodig. Het Europese Natura 2000-programma is hier volledig op gericht. Het is bedoeld om de biodiversiteit die er nog is in Europa, in stand te houden.


Informatie over het Natura 2000-project Springendal en de werkzaamheden aan de bronvijvers is te vinden op projectspringendal.nl

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ruim 150 natuurliefhebbers struinen door de uiterwaarden 

Ruim 150 natuurliefhebbers struinen door de uiterwaarden 

“Ik vond het geweldig interessant om meer te horen over de ontwikkeling van de ooibossen en natuur...

Lees verder >
Ontwerp-projectbesluit voor Natura2000-gebied Landgoederen Oldenzaal

Ontwerp-projectbesluit voor Natura2000-gebied Landgoederen Oldenzaal

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben op 9 juli 2024 het ontwerp-projectbesluit voor het Natura ...

Lees verder >
Definitief Inpassingsplan Natura 2000 voor deelgebieden Lattrop/Breklenkamp

Definitief Inpassingsplan Natura 2000 voor deelgebieden Lattrop/Breklenkamp

De Provinciale Staten hebben het definitieve Provinciale Inpassingsplan, de Nota van Antwoord en ove...

Lees verder >