Peter van der Schaft vertrekt uit Ootmarsum. Het toegewijde lid van de Stadsraad heeft in feite geen keuze, omdat hij een geweldige uitdaging heeft gekregen, die de grondslag is om terug te keren naar de Randstad. Een begrijpelijke keuze, maar jammer voor Ootmarsum, want in de jaren, dat Peter van der Schaft in dit stadje is komen wonen, heeft hij zich ontpopt tot een ‘Siepel’, die met name in de Stadsraad zijn visie en westerse lef toonde en daarmee geprobeerd heeft om de Stadsraad nieuw elan te geven. Over zijn vertrek en over de Stadsraad laat hij nog één keer zijn licht schijnen.
Vertrek
“Gebrekkig openbaar vervoer is de belangrijkste reden voor mijn vertrek. In verband met een grote opdracht, die drie jaar geleden bij mijn pensionering nog niet in beeld was, moet ik de komende drie tot vijf jaar veel in Den Haag en Brussel zijn. Als gebruiker van openbaar vervoer ben ik te beperkt. Om de laatste bus van Station Almelo naar Ootmarsum te halen, moet ik de trein van 18.24 uur uit Den Haag hebben. Vaak zijn mijn besprekingen ’s avonds. Dus… duur hotel. Twee vergaderingen op één dag in Brussel lukt bijna niet, ook al zit je om zeven uur ’s morgens in de bus naar Oldenzaal. Dus… nog duurder hotel.
Het was een moeilijk besluit Ootmarsum te verlaten. We wonen hier met heel veel plezier. We hebben, ook met die zogenaamde ‘stugge Tukkers’, veel vriendschappelijke contacten gehad. Maar het project waar ik nu bij betrokken ben, herziening van auteursrecht voor uitvoerend kunstenaars, is té interessant om te laten lopen. Dus gaan we terug naar de Randstad,” motiveert Peter van der Schaft zijn vertrek uit de Siepelstad.
Stadsraad
“Tijdens mijn werk in de Stadsraad heb ik iets merkwaardigs geconstateerd. In de sociale contacten bemerkte ik een grote betrokkenheid bij het gebeuren in het stadje. ‘Kom niet aan Ootmarsum, want dan kom je aan mij.’ Maar de belangstelling om in de Stadsraad de belangen van Ootmarsum te behartigen is uiterst gering. We hebben zelfs zo ver moeten gaan dat we het voortbestaan van de Stadsraad ter discussie moeten stellen. Op 26 februari valt het besluit: doorgaan of stoppen. Ik hoop dat de zaal van het Twents Gastenhoes, waar de bijeenkomst van de Stadsraad plaatsvindt, veel te klein blijkt. Het is een verlies voor Ootmarsum wanneer de stekker uit de Stadsraad moet worden getrokken.
Met veel plezier zal ik terugdenken aan de discussies die we in de Stadsraad hebben gehad. De zittende leden, die moesten wennen aan die af en toe rare vent met z’n westerse ideeën. Een wethouder die niet altijd blij was met de aanpak.
Ik wens de Stadsraad veel lef toe. Lef om tradities te koppelen aan nieuwe visies en werkwijzen. Ik wens de (nieuwe?) politieke spelers van Dinkelland veel lef toe om de Stadsraad ruimte te geven eigen beleid en eigen werkwijze te ontwikkelen. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: een florerend stadje waar het goed leven en werken is,” sluit Peter van der Schaft met een hartenkreet af om de Stadsraad te behouden voor de Siepelstad.