Wethouder Ben Blokhuis bezocht de Bernardusschool in Saasveld. Zijn bezoek had een bijzondere reden, want hij overhandigde een PMD-container aan Mirthe en Isabelle. Het initiatief kwam van de leerlingen zelf, nadat zij zich afgelopen schooljaar binnen een project over duurzaamheid hadden verdiept in de onderzoeksvraag ‘Hoeveel kilo plastic gooit groep 5/6 van de Bernardusschool uit Saasveld in de klas gemiddeld in vier weken tijd weg’.
“We willen het milieu graag schoonhouden en daarvoor moeten we ook afval kunnen scheiden, maar dat kunnen wij nu niet doen omdat we op school maar één container hebben en daar gooien we alles in”, schreven de dames in een brief aan de gemeente. Daarop besloot wethouder Ben Blokhuis om na overleg met ROVA de leerlingen vandaag een PMD-container aan te bieden. Ook ontvingen de meiden een gerecycled tasje van verkeershesjes met daarin een boek en het grondstoffen kwartetspel van ROVA. Daarnaast mochten ze voor de school de plastic soup atlas in ontvangst nemen.
Waarom is afval scheiden dan zo belangrijk? Het antwoord op die vraag was voor Mirthe en Isabelle niet zo moeilijk. “Als wij later moeder of oma zijn, willen we graag dat de wereld nog steeds schoon is en dat er niet overal afval ligt.” Het duurzaamheidsproject werpt inmiddels zijn vruchten af in de klas. “We hebben geleerd wat wel en niet in de plastic container mag. Ook nemen veel klasgenoten nu vaak een beker of dopper mee in plaats van een pakje drinken en een broodtrommel in plaats van een plastic zakje. Dit is beter voor het milieu”, vullen de dames uit groep 7 aan.
Wethouder Blokhuis is enthousiast over het initiatief van de meiden: “Dit is nou een mooi voorbeeld van jong geleerd is oud gedaan”, licht de wethouder toe. “Ik ben bijzonder blij dat de leerlingen op eigen initiatief afval willen scheiden voor een schonere wereld. Het is fijn dat zowel de Bernardusschool als ROVA dit initiatief ondersteunen en het mogelijk maken dat er een PMD-container op school komt.”
De vraag van Mirthe en Isabelle sluit mooi aan op de lopende aanpak Terugwinnaars, die de gemeente Dinkelland en ROVA in week 48 zijn gestart. Terugwinnaars zet in op de verbetering van de kwaliteit van grondstoffen. “Deze grondstoffen kunnen we alleen terugwinnen als afval goed wordt gescheiden, dus laten we ons daarvoor inzetten. Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij tenslotte niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor de volgende generaties”, sluit Ben Blokhuis af.
00