Wethouder Jaimi van Essen wil kijken naar wat er wél kan

Energie van Noordoost Twente is een samenwerkingsverband van de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal.
Onder de naam energie van Noordoost Twente dragen deze vier gemeentes bij aan de landelijke, regionale en lokale energietransitie. Zo willen ze samen de CO2 uitstoot verminderen. Dat betekent dat ook in deze gemeentes fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkolen geleidelijk worden overgeschakeld naar duurzame energie als zon, wind en aardwarmte. Hun gezamenlijke doelstelling: in 2030 willen ze 50% van ons energieverbruik duurzaam opwekken om in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. Dat gebeurt op de volgende manieren:

Samenwerking op lokaal beleid
Goed omgaan met energie begint bij goede afspraken. In Energie van Noordoost Twente bundelen de gemeentes kennis en zorgen ze voor een gedragen,  afgestemd beleid op energie en warmte in de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal.

Samenwerking met inwoners, ondernemers en duurzame initiatieven
Om duurzamer met energie om te gaan moeten  inwoners, ondernemers en overheid samen de schouders eronder zetten. Energie van Noordoost Twente zet projecten op om duurzame energie van de grond te krijgen, brengt lokale initiatieven en het bedrijfsleven samen en adviseert u als inwoner hoe u uw huis kunt verduurzamen.

Samenwerking binnen de Energiestrategie Twente
Alle gemeenten in Nederland hebben, vanuit het Nationaal klimaatakkoord, de opdracht om duurzame energie op land op te wekken. In Nederland wordt hiervoor per regio een plan gemaakt. Al die regionale plannen vormen samen de landelijke Energietransitie. Er wordt samengewerkt met 10 andere gemeenten in de Regio Twente (RES Twente) aan de Energietransitie. Binnen de RES Twente werken de 4 gemeenten van Noordoost Twente als 1 gebied met gezamenlijke afspraken.

Het bestuur van Energie van Noordoost Twente

Van links naar rechts: Evelien Zinkweg (Oldenzaal), Jaimi van Essen (Losser), Ursula Bekhuis (Tubbergen) Ben Blokhuis (Dinkelland)Met wethouder Jaimi van Essen, één van de bestuursleden, is het volgende interview op de website van Energie van Noordoost Twente gepubliceerd.

“Wat kan er wel”
Jaimi van Essen, wethouder in Losser, is blij dat de veelbesproken plannen in de energietransitie eindelijk werkelijkheid worden. “Duurzaamheid is iets waar we al zo lang over praten met z’n allen, nu gaan we écht wat doen. Misschien krijgen we gaandeweg andere inzichten, maar als we nergens beginnen, leren we nooit iets.” Jaimi van Essen vertelt als één van de vier wethouders van het samenwerkingsverband Energie van Noordoost Twente over de energietransitie in Noordoost Twente.

Als je terugkijkt en vooruitblikt, waar staan we in de energietransitie?

“De tijd van plannenmakerij is voorbij, we gaan dingen nu daadwerkelijk realiseren. Dit is hét moment waarop we keuzes maken voor straks. Er is beleid ontwikkeld voor zonnevelden en windmolens, we zijn in verschillende wijken bezig met het verkennen hoe aardgasvrije wijken eruit kunnen zien en we vragen inwoners en ondernemers in een enquête wat zij belangrijk vinden. De vraag daarbij is niet of we wind, zon of biogas gaan inzetten als duurzame energiebron, die discussie is allang gepasseerd. We maken nu de keuze hoeveel wind, hoeveel zon en hoeveel biogas er nodig is. En vervolgens kijken we hoe we dat precies gaan aanpakken en inzetten in deze regio. Daarvoor moeten we experimenteren, op expeditie en niet alleen kijken naar wat er niet kan. Wat kan er wél? Wat past er?”

Welke uitdagingen verwacht je nog?

“We gaan nog tegen 100.000 meningen aanlopen, maar we hebben beperkt de tijd. Dit vraagstuk leent zich er niet voor om nog tien jaar te polderen. Uiteindelijk gaat het erom dat we niet alleen maar praten, maar iets gaan doen en, zodat we over twintig jaar kunnen zeggen dat we onze klimaatdoelstellingen eindelijk een keer gehaald hebben. Er ligt nog wel een taak voor ons als gemeenten om inwoners en ondernemers ervan te overtuigen dat deze energietransitie de regio ook veel op kan leveren. Inwonersinitiatieven en energiecoöperaties mogen bijvoorbeeld 10% van een zonnepark zelf exploiteren, dat is financieel heel interessant. En de revenuen komen niet bij de grote energiemaatschappijen terecht, maar bij onze inwoners in de regio zelf.”

Hoe kan Energie van Noordoost Twente initiatieven steunen?

“Als gemeenten binnen de Energie van Noordoost Twente moeten we kijken hoe we energiecoöperaties en inwonersinitiatieven kunnen helpen om de rompslomp af te vangen die komt kijken bij de exploitatie van zonneparken of windmolens. Je wilt niet dat het enthousiasme strandt, omdat je moet uitzoeken hoe het zit met de belastingdienst of verschillende rechtsvormen. Heb je hulp nodig bij je initiatief? Zeg het, meld het, dan regelen we het. In die fase zitten we met z’n allen, we moeten experimenteren met elkaar. Dus ga niet zelf lopen broeden, zoek hulp binnen je gemeente of binnen de Energie van Noordoost Twente en dan vinden we samen wel iets dat past.”

Waarom is de samenwerking in Noordoost Twente zo belangrijk?

“In elke gemeente in Noordoost Twente zit weer net andere kennis en kunde. Die kennis moeten we gezamenlijk gebruiken, daar leren we allemaal van. Een tijdje geleden was er het plan om bij Singraven een waterrad te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Dan maakt het niet uit dat het in Dinkelland staat en niet in Losser, daar stellen we samen geld voor beschikbaar.”

Welke successen zijn er al geboekt waar je trots op bent?

“Dat we als de Energie van Noordoost Twente met de vier gemeenten meedoen met het lobbytraject om ook grensoverschrijdend stappen te zetten in de energietransitie. Duitsland is zo dichtbij, er zit maar een paar kilometer tussen. Bad Bentheim bijvoorbeeld wekt 136% duurzame energie op, zij hebben dus overcapaciteit. Waarom gaan we daar de stekker niet inpluggen? Sowieso kunnen we nog heel veel leren van de manier waarop ze over de grens omgaan met duurzame energie. Ook voor technische bedrijven biedt dat kansen.”

Welke kansen zie je nog meer in Noordoost Twente?

“We willen het buitengebied graag leefbaar houden en met twee of drie windmolens op je land, word je al energieboer. Juist agrariërs willen heel graag met windmolens aan de slag, de energietransitie biedt dus ook kansen voor de agrarische sector.”

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Energiedagen van Noordoost Twente op de Methoeve

Energiedagen van Noordoost Twente op de Methoeve

De Energiedagen van Noordoost Twente zijn opgezet als een ‘markt’: lokale en regionale installat...

Lees verder >
Noordoost Twentse gemeenten verlagen RES-bod

Noordoost Twentse gemeenten verlagen RES-bod

In de Regionale Energiestrategie (RES) geven alle gemeenten in Nederland verdeeld over 30 regio’s ...

Lees verder >
Burgerbelangen strijd tegen afbraak landschap door plaatsen windturbines en zonnevelden

Burgerbelangen strijd tegen afbraak landschap door plaatsen windturbines en zonnevelden

"Door de steeds grotere onrust onder onze inwoners van Dinkelland met betrekking tot het bouwen van ...

Lees verder >