Wethouders: “Veranderingen zorg, welzijn en inkomen treffen iedereen.”

Om de zorg in Nederland efficiënt te organiseren en betaalbaar te houden, moet er wat veranderen.  De rijksoverheid bezuinigt en draagt zorgtaken over aan gemeenten.  De gemeenten Dinkelland en Tubbergen werken samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, instellingen en zorgverleners aan lokale plannen voor de nieuwe taken op het gebied van Jeugdzorg, de Participatiewet en begeleiding van de AWBZ. De gemeenteraden van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen behandelen in januari 2014 de visienota “Omzien naar elkaar’. In deze visienota geven de gemeenten en betrokken organisaties aan wat zij lokaal willen bereiken. Om ondersteuning aan mensen die dat echt nodig hebben, betaalbaar te houden zijn drastische veranderingen nodig.

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugdzorg, de Participatiewet en ondersteuning van de AWBZ. De grootste veranderingen treffen ons allemaal, dat blijkt wel uit de visie die voorligt aan de gemeenteraden. Er wordt straks veel meer dan voorheen gevraagd van de eigen kracht van inwoners. Zorg en ondersteuning worden heel anders georganiseerd: gemeenten zijn vanaf 1 januari 205 voor inwoners het eerste aanspreekpunt voor zorg en ondersteuning en instellingen moeten nog meer samen gaan werken.

Eigen kracht

Annette Zwiep
Wethouder Annette Zwiep (Gemeente Dinkelland):”Eigen kracht van inwoners en het omzien naar elkaar worden de komende jaren steeds belangrijker. Eigen kracht betekent niet dat iedereen op zichzelf is aangewezen. Het betekent dat we het potentieel dat in iedereen zit, graag willen benutten en dat we samen verantwoordelijk zijn en omzien naar elkaar. Wat de een niet kan, kan een ander wel en andersom. We helpen elkaar waar nodig. Gelukkig is noaberhulp  in onze gemeenten nog een groot goed. Soms lukt mee doen aan de samenleving even niet op eigen kracht. Dan doen we het samen. Iemand krijgt dan ondersteuning die past bij de persoonlijke situatie en die helpt  om hem of haar weer in eigen kracht te zetten. Voor mensen die dat echt nodig hebben, blijft langdurige en/of specialistische ondersteuning beschikbaar.”

Tom Vleerbos

Wethouder Tom Vleerbos (Gemeente Tubbergen): “We gaan op een hele andere manier werken. We gaan uit van de persoonlijke situatie van mensen: wat heeft iemand echt nodig. We werken volgens het principe 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur en 1 budget. Dat doen we via een onafhankelijk integraal ondersteuningsteam. Dit team bestaat uit professionals met verstand van zaken over de problemen en de wijze waarop de problemen opgelost moeten worden. De professionals zijn er op gericht om de cliënt weer zoveel mogelijk in eigen kracht te krijgen. Het integrale ondersteuningsteam wordt geen nieuw eigen instituut of indicatiebureau, maar een herschikking van de huidige professionals op basis van hun competenties. Deze professionals komen uit diverse organisaties en achtergronden zodat er een stevige kruisbestuiving ontstaat en inwoners goed worden ondersteund.”

Het moet anders, het kan anders

Wethouder Annette Zwiep: “Het huidige systeem van de verzorgingsstaat is in de toekomst niet meer te betalen. De totale kosten van de zorg in Nederland zijn flink opgelopen: van ruim 40 miljard rond de eeuwwisseling tot ruim 90 miljard in 2013. Deze groei is op termijn niet meer op te vangen als het stelsel op de huidige wijze ingericht blijft. In de visienota “Omzien Naar Elkaar” staat wat wij lokaal willen bereiken ten aanzien van de onderdelen waar de gemeente voor verantwoordelijk wordt. Dat doen we samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, instellingen en zorgverleners. Samen zoeken we naar goede en toekomstbestendige oplossingen. In deze nota geven we onze visie op zorg, welzijn en inkomen in onze gemeenschappen weer.  En dat gaat het niet alleen om mensen die ondersteuning nodig hebben: de veranderingen in onze maatschappij treffen iedereen.”

Wethouder Tom Vleerbos vult aan:” We nemen de taken van de rijksoverheid niet zomaar over, maar we veranderen het systeem, zodat we onze inwoners meer maatwerk kunnen bieden. En dat is hard nodig. Het moet anders en het kan anders. Omzien naar elkaar is de sleutel tot succes: vrijwilligers, mantelzorgers en modern noaberschap zijn van groot belang om een nieuw systeem te laten slagen. Gemeente èn gemeenschap zullen samen een antwoord moeten vinden op de vraag hoe de samenleving zo georganiseerd kan worden dat mensen zoveel mogelijk zelf, of met hulp van anderen, kunnen meedoen aan de samenleving. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat steun en zorg betaalbaar blijft en dat we mensen die dat echt nodig hebben, steun kunnen blijven bieden.”

Constructief

De wethouders tonen zich erg tevreden over de wijze waarop er wordt samengewerkt aan de gedeelde visie en de lokale plannen.  De nota heeft vanaf 12 september tot en met 28 oktober 2013 voor een ieder ter inzage gelegen, met de mogelijkheid om te reageren. Op 25 september 2013 is de concept nota toegelicht aan betrokken partijen, adviesraden en andere belangstellenden. Wethouder Tom Vleerbos:” Uit het merendeel van de reacties blijkt dat de visie gedragen wordt en dat er in de samenleving en betrokkenen bereid zijn om op een positieve en constructieve wijze mee te denken. Daar zijn wij erg blij mee: deze omvangrijke taak kunnen we alleen uitvoeren als we dat samen doen met alle betrokkenen. We hebben een aantal nuttige reacties en aanbevelingen gekregen, waarmee we aan de slag gaan. Zo willen wij onder meer met het veld een werkgroep vormen met als opdracht de regeldruk te verminderen.”

Uitvoeringsplan

Beide gemeenten blijven voor dit traject nauw samenwerken met de betrokken partijen: in 2014 wordt gewerkt aan een uitvoeringsplan. Daarin komt onder andere aan de orde wat er voor inwoners en cliënten precies gaat veranderen, op welke zorg nog wel gerekend kan worden, wat de financiële consequenties voor cliënten zijn en met welke zorgaanbieders zij te maken krijgen. Rond de zomer 2014 zal het uitvoeringsplan voor besluitvorming aan beide gemeenteraden worden voorgelegd.

Besluitvorming

De visienota Omzien Naar Elkaar  staat op de agenda voor de gemeenteraad van de gemeente in Dinkelland van 21 januari 2014 en de raadsvergadering van Tubbergen van 27 januari 2014. Voordat de stukken aan de orde komen  in de raadsvergaderingen worden de stukken behandeld in de raadscommissies van Dinkelland (14 januari 2014) en Tubbergen (13 januari 2014). Zowel de vergaderingen van de gemeenteraden als de vergaderingen van de raadscommissies zijn openbaar.

Spreekrecht

Bij de vergadering van de raadscommissies kan gebruik worden gemaakt van het spreekrecht. Ieder die dat wil wordt gevraagd dit  voorafgaande aan de vergadering te melden bij de griffie van de betreffende gemeente. De griffie van Dinkelland is bereikbaar via telefoonnummer 0541-854100 of info@dinkelland.nl. De griffie van Tubbergen is bereikbaar via telefoonnummer 0546- 628000 of gemeente@tubbergen.nl.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >