Wie denkt dat er in deze donkere tijd met slechts sporadisch een glimp van de zon niets in de natuur gebeurt, heeft het goed mis. Harry Wolbers bewijst namelijk het tegendeel. Natuurlijk is het allemaal niet zo bruisend, maar op kleine schaal leeft de natuur met name op rottend, dood materiaal. Miniutieus bijna, maar ja, wie het kleine niet eert…………
Een wandeling op het Springendal
Harry vertelt: “Tijdens een wandeling op het Springendal werd mijn aandacht getrokken door een klein gerooid aardappellandje. Het loof was aan de kant geschoven en rotte al een beetje. Hierdoor werd ik nieuwsgierig. Na heel goed kijken zag ik hele kleine paddenstoeltjes. Meestal heb ik een loep of vergrootglas bij me en zo ontdekte ik drie verschillende soorten namelijk Kalkkopje en Brandnetelklokje.
Foto Brandnetelklokje
En op een kleine verrotte aardappel zat het derde soort: het mooie Franjekelkje.
Foto Franjekelkje
Brandnetelklokje komt zowel op aardappelloof als op brandnetelstengels voor. Dit zijn vaak Myxomyceten oftewel slijmzwammen. Deze vormen sporen, waarvan de cellen zich weer kunnen delen, waardoor er vele exemplaren te zien zijn.
Foto Gezellig Draadwatje
Even verderop zag ik een rottende boomstam en ook hierop prachtige kleine paddenstoeltjes. Dit was het Gezellig Draadwatje. ( misschien de naam omdat het er een paar honderd waren, die gezellig bij elkaar zitten…. )
Net naast de dode stam zag ik op een beukenblad nog het Kalkschaaltje.
Foto Kalkschaaltje
Daarom is ook zo belangrijk dat er dood hout blijft liggen, want dood hout leeft, goed voor insecten, vogels , paddenstoelen enzovoorts.
Dus, als je tijdens een boswandeling zogenaamd dood spul ziet liggen, zie je soms de mooiste dingetjes.”