Ootmarsum is het groenste stadje van Nederland geworden en dingt dit jaar mee naar de titel Groenste stadje van Europa. Zaterdag 9 juli komt de Europese jury naar Ootmarsum om zich met eigen ogen op de hoogte te stellen van het groen in en om Ootmarsum. Een spannend moment en zeker voor de betrokkenen, die zich de afgelopen maanden, vaak ongezien, keihard hebben ingezet om de jury te overtuigen dat Ootmarsum een regelrechte kanshebber is om ook deze titel te bemachtigen. Maar ook na de jurering blijven natuurliefhebbers niet stil zitten. In bijgaande column van Jos Heerink wordt duidelijk dat er nog vele mogelijkheden zijn om de omgeving, de openbare ruimte en nog veel meer om te toveren tot een groene infrastructuur. Dat kan zelfs ook heel dicht bij huis. “Iedere wijk verdient een ‘groene parel’,” is de stellige overtuiging van Jos Heerink, die dit namens de Stichting Natuur en Milieu aan de orde stelt. Het initiatief kan en moet misschien wel liggen bij de burgers en de ondernemers en worden daartoe door de gemeente in staat gesteld. Het houdt niet op bij de jurering voor het groenste stadje van Europa, want ook in de komende jaren kan de bevolking van Ootmarsum en andere kernen in de gemeente zelf participeren en zelf de kiem leggen voor meer groen in de wijk of rondom de fabriekshallen. De mogelijkheden zijn er en de SNMO kaart dit aan bij de gemeente. Het komt de mens en de natuur ten goede!!! Kijk naar Engels’ tuin waar de noabers en andere vrijwilligers zich maandelijks inzetten en daardoor ook hun sociale contacten onderhouden, omdat ze een gezamenlijk doel hebben!!!
Hieronder de bijdrage van de SNMO/Jos Heerink
Wijktuinen zijn de nieuwe buurthuizen
Voorzitter Jos Heerink van de SNMO gaat binnenkort een initiatiefnota indienen namens de SNMO, bij de gemeente Dinkelland om actiever en meer ruimte te geven/vragen voor groene wijkinitiatieven, en de bestaande plantsoenen, wijk-,moes-,sier- speeltuinen en groenstroken te beschermen tegen afbraak. In het coalitieprogramma Dinkelland 2014 – 2018 in het onderdeel “Krachtige Kernen “ gaat de gemeente voor de kwaliteit van de openbare ruimte , en gaat daarbij uit van de filosofie van beeldkwaliteit, die is uitgewerkt in een systeem van integraal beheer van de openbare ruimte. Centrale thema’s daarbinnen zijn ‘schoon’, ‘heel ‘en ‘veilig ‘. Ook bewoners en ondernemers kunnen veel bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. De gemeente geeft daarmee te kennen, burgers actief te willen betrekken bij het beheer van de openbare ruimte, onder andere door middel van het gebiedsgerichte beleid en burgerparticipatie. Daarom wil het gemeentebestuur inwoners de mogelijkheid bieden om collectief ( dus met hun hele straat of buurt ) de groenstroken te onderhouden. Verder is er op 22 maart jl. unaniem een motie door de gemeenteraad van Dinkelland aangenomen, waarin men aangeeft zich actief te willen inzetten om het uitstervingsgevaar van bestuivers ( lees: bijen,hommels,vlinders en andere bestuivers ) tegen te gaan.
Waarom Groene infrastructuur
Groene infrastructuur is gebaseerd op het beginsel dat de noodzaak van bescherming en verbetering van de natuur en de natuurlijke processen, zowel als de vele voordelen die de natuur de menselijke samenleving biedt, kunnen worden geïntegreerd in ruimtelijke ordening en ontwikkeling. Door groene infrastructuur verwezenlijken in stedelijke gebieden versterkt men het gemeenschapsgevoel en bestrijdt men uitsluiting en sociaal isolement. Deze benadering komt zowel individuele burgers ten goede als de samenleving als geheel, in haar fysiek, psychische en sociaaleconomische ontwikkeling. Groene infrastructuur komt zowel de mens als de natuur ten goede. Ze dient te worden ontworpen en beheerd als een multifunctionele hulpbron die een breed scala aan opbrengsten kan genereren in een en dezelfde ruimte. Groene infrastructuur omvat natuur en semi-natuur, groene elementen en groene ruimten – van grote onontgonnen gebieden tot groene daken op gebouwen, in landelijke en stedelijke gebieden, te land in meren en rivieren, in kustgebieden en op zee. Door versterking van de Groene Infrastructuur kunnen waardevolle landschappelijke elementen worden onderhouden of gecreëerd, wat bijdraagt aan gezonde ecosystemen en biodiversiteit. Investeren in Groene Infrastructuur is een belangrijke stap in de richting van een betere bescherming van natuurlijk erfgoed, in de richting van slimme, duurzame en inclusieve groei, als prioritaire doelstelling.
Het eerste grote burgerinitiatief binnen de gemeente Dinkelland ( lees: revitalisering van het stadspark Engels’tuin) te Ootmarsum is inmiddels een feit ,en met haar enthousiaste vrijwilligers is het een bijzondere ontmoetingsplek geworden, die ons hebben geïnspireerd, om ook aandacht te vragen voor andere groene pareltjes ( groot of klein ) die de gemeente Dinkelland rijk is. Iedere wijk verdient zo’n prachtige groene oase, aldus Heerink. Een wijkinitiatief is reeds gemaakt aan de Wildbaan te Ootmarsum waar een voormalig gemeentelijk treurperk ( van +/- 75 m2 ) door wijkbewoners is omgetoverd tot een prachtig bloemperk voor bijen en vlinders. Dit in het kader van ‘Groen ondernemen – Groen Doen ‘, en vanuit het concept “Green to Colour “.
Ordinaire bouwgrond
Door de aantrekkende economie dreigen echter een hoop braakliggende gronden en over hoekjes te verdwijnen.
Braakliggende terreinen die omgetoverd zijn tot prachtige groene ontmoetingsplekken ( eventueel tijdelijke natuur ) worden weer ordinaire bouwgrond. Dit is daarom het moment voor de politiek om de waarde van deze wijktuinen in te zien. Laten we deze participatiepraktijk koesteren, waar nodig ondersteunen en er alles aan doen om in Dinkelland nog veel meer ruimte te geven aan deze groene wijkinitiatieven’.
Kiezen voor groen
Meer ruimte geven aan groene wijkinitiatieven zal soms betekenen dat een bouwproject niet door kan gaan. Heerink realiseert zich dat dit een rigoureuze maatregel is en het slechts in een enkel geval realistisch zal zijn: ‘Voor de meest versteende wijken moeten we deze optie echter niet bij voorbaat uitsluiten. Het is heel aantrekkelijk om “ja”te zeggen tegen een projectontwikkelaar en daar geld aan te verdienen. Kiezen voor groen en het behouden van een wijktuin ( groene long ) heeft echter ook een bepaalde waarde. De gemeente Dinkelland zou met ‘Natuur en groen in het gemeentelijk beleid’ nog veel actiever kunnen opereren en faciliteren dan nu het geval is.
Wake up call
Vanaf 1 januari 2017 wordt de nieuwe Wet Natuurbescherming ingevoerd. ‘Provincies en gemeenten gaan deze wet samen uitvoeren. Dit betekent dus dat zij meer verantwoordelijkheden krijgen en dat houdt in dat er ook beleid dient te worden gevoerd op deze onderwerpen. De vraag die wij hierbij ons als Dinkellanders zouden moeten stellen is : Hoe is het gesteld met onze natuur,groen,landschap,duurzaamheid,voedsel,stadslandbouw,streekproducten,biodiversiteit,ecologie/ecologisch,educatie, bomen en bos?
De SNMO hoopt dat deze initiatiefnota aanzet tot een oprechte poging om de waarde en het belang van de Dinkellandse wijktuinen en groenelementen te kwantificeren zodat er een zuivere afweging kan plaatsvinden tussen bouwen of groen laten.
Meer ruimte voor initiatief
De initiatiefnota bevat ook diverse voorstellen om op nog veel meer plekken in Dinkelland groene wijkvoorzieningen te faciliteren. Zoals bijvoorbeeld het in beheer geven van , of het vergroenen van binnenterreinen van woningbouw complexen. Wat te denken van een andere inrichting voor schoolpleinen? Die moeten we meteen groener maken met planten en bomen en een stroompje erdoorheen.,, Een groen schoolplein is voor jongetjes beter dan grijs. Jongens hebben beweging nodig. Er is een aantoonbare toename van concentratie als ze in de pauze in plaats van op een grijs op een groen schoolplein de pauze hebben doorgebracht “. Groen is ook goed voor volwassenen. ,,Onze voorouders bewogen, wij zitten vaak in een kantoor. Zou je niet een enorme creativiteitsslag kunnen maken, waar Nederland volgens de regering om zit te smachten, door met elkaar te bewegen? Ga als directie van een bedrijf wandelend vergaderen in een bos en kom er pas uit als je het antwoord weet. En raak elkaar eens aan.,, Bewegen,lachen,massage,vrijen hebben dezelfde evolutionaire functie om ons beter te doen voelen en de band met elkaar te versterken.
De SNMO wil dat het gemeentebestuur een inventarisatie gaat maken van al die plekken waar wijkbewoners en maatschappelijke organisaties nieuwe groene wijkinitiatieven kunnen ontplooien. ‘Met een blik op de kaart moet duidelijk zijn waar bewoners direct aan de slag kunnen zonder eerst weken of maanden door een bureaucratische molen te moeten.’
Niet verloren laten gaan
Heerink hoopt hiermee ook bestaande wijktuinen te helpen: ‘Heel wat tuinen c.q. groenstroken en braakliggende gronden zullen tussen nu en 10 jaar verdwijnen door het verwachte bouwgeweld en parkeerplaatsen. Laten we daar niet op wachten, maar juist vooral voor die ( al dan niet tijdelijk ) groenlocaties een meer structurele en duurzame oplossing vinden. Zodat de energie en de investeringen van al die vrijwilligers niet verloren gaat. Laten we met elkaar werken aan en genieten van een duurzame toekomst voor Dinkellandse wijktuinen,” besluit een gepassioneerde Jos Heerink.
Foto’s Martin Kloppers