Windbeleid voor Dinkelland en Tubbergen vastgesteld

De gemeenteraden van Dinkelland en Tubbergen hebben het beleid voor windenergie met een aantal wijzigingen en aanvullingen vastgesteld. Het beleid volgt de landelijke en provinciale normen, maar is op sommige vlakken verder uitgewerkt ter bescherming van inwoners. De reacties, die omwonenden en andere geïnteresseerden inwoners hebben gegeven zijn meegewogen in dit beleid. Ook is rekening gehouden met provinciale uitgangspunten van medio 2023 en de landelijke concept milieunormen uit het ontwerp besluit.

Met het windbeleid is in Dinkelland het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen vastgesteld als gebied waar mogelijk windturbines kunnen komen. In Tubbergen is het gebied langs de gemeentegrenzen van Almelo, Tubbergen en Twenterand (ATT) en het gebied langs de grens met Duitsland bij Langeveen-Manderveen vastgesteld.

Zoekgebied Saasveld valt af
Nu het windbeleid is vastgesteld, is duidelijk dat het gebied Denekamp-Noord Deurningen het enige zoekgebied is waar mogelijk windturbines kunnen komen in de gemeente Dinkelland. De raad heeft daarbij wel scherpere normen voor afstand en geluid gesteld. Deze scherpere normen hebben invloed op de mogelijkheid om windturbines te ontwikkelen in dit zoekgebied. Het zoekgebied Saasveld valt af, omdat hier volgens de gemeente geen clustering van 4 windturbines mogelijk is. In Tubbergen zijn er dus twee plekken: het ATT-gebied en het gebied bij Langeveen-Manderveen, nabij de grens. In Langeveen ziet de provincie een ruimtelijke samenhang met een windproject in Duitsland. Voor dit gebied ligt al een principeverzoek van Pure Energie bij de provincie voor het realiseren van twee windturbines.

Lokaal eigendom
De gemeentes Dinkelland en Tubbergen streven naar 100% lokaal eigendom met een vereist minimum van 51%. Dit streven staat los van financiële compensatie van de omgeving, zoals een omgevingsfonds en/of een omwonendenregeling. Het gaat bij lokaal eigendom om lokaal zeggenschap voor de realisatie van windenergie.

Gewijzigde normen in aanvullingen lokaal beleid
De gemeenteraden hebben bij deze besluitvorming gevraagd om een aantal wijzigingen en aanvullingen. Voor Tubbergen gelden net iets andere wijzigingen en aanvullingen dan voor Dinkelland, maar de nuances zijn klein. Namens alle fracties is in Tubbergen een amendement aangenomen dat een verwijderingsfonds in het beleid wordt opgenomen. Zo wil de raad borgen dat er voldoende financiering is om windturbines na 25 jaar te verwijderen.
In Dinkelland kunnen pas windturbines worden geplaatst als de grote clustergebieden, die zijn aangewezen door provincie Overijssel, volledig zijn benut voor het plaatsen van windturbines. Als blijkt dat er in die gebieden geen windturbines meer geplaatst kunnen worden in die clustergebieden en meer windturbines noodzakelijk zijn voor het realiseren van de doelen uit de RES Twente 1.0, dan kan het zoekgebied in Dinkelland worden benut. De grotere clustergebieden van de provincie liggen niet in de gemeente Dinkelland.

Opstart gebiedsklankbordgroep begin 2024
Binnen de kaders van het windbeleid moet de directe omgeving zoveel mogelijk kunnen profiteren van een windproject. Daarnaast moet hinder zoveel mogelijk worden beperkt. Over deze concrete invulling van lokaal eigenaarschap en zeggenschap worden afspraken gemaakt in samenspraak met belanghebbenden van een specifiek windproject. Om dit in Langeveen goed uit te kunnen voeren wordt begin 2024 een gebiedsklankbordgroep opgezet.

Aanmelden gebiedsklankbordgroep
De gemeente zoekt naar een afspiegeling van alle belanghebbenden van het windinitiatief in zoekgebied Langeveen om deel te nemen in de gebiedsklankbordgroep.  Aanmelden kan via duurzaam@tubbergen.nl. Meer informatie volgt begin 2024 via het mailadres waarmee is aangemeld. Wie zich eerder al heeft aangemeld ontvangt deze mail ook.

Blijvend overleg
De beide gemeenteraden geven heel duidelijk aan dat bij deze besluitvorming overleg met alle betrokkenen door moet blijven gaan. Dat geldt dus voor omwonenden, maar ook de buurtschapsraden en de provincie. Meer vrijheid voor de gemeenteraad is gewenst, want als Dinkelland en Tubbergen niet kunnen voldoen aan de wettelijke doelstellingen, dan kan men ook met een goed beleid voor wat betreft geothermie en biogas deze doelen behalen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ondernemers in Tubbergen vallen in de prijzen op ‘Dag van de Ondernemer’

Ondernemers in Tubbergen vallen in de prijzen op ‘Dag van de Ondernemer’

Tijdens de ‘Dag van de Ondernemer’ werd heel toepasselijk de jaarlijkse ondernemersprijzen van T...

Lees verder >
Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO): scholen, opvoeders en verenigingen bundelen krachten

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO): scholen, opvoeders en verenigingen bundelen krachten

In het najaar van 2021 heef de gemeenteraad van de gemeente Tubbergen het besluit genomen om meerder...

Lees verder >
Veel ideeën voor Tubbergen tijdens verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland

Veel ideeën voor Tubbergen tijdens verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland

Tubbergen heeft deelgenomen aan de verkiezing van ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ van Nederland. ...

Lees verder >