Gait Helthuis is een even verrassende als terechte winnaar geworden van de eerste Midfondvlucht van de Othmarvliegers. Deze duivenmelker gebruikt nog steeds zijn Gazelle om de duiven in een mand naar het clubhuis te brengen om ze daar te laten inkorven. Het is een nostalgisch gezicht om Gait Helthuis op deze manier aan te zien komen, want de overige duivenmelkers gebruiken allemaal de auto om hun wedstrijdduiven naar de Mors te brengen. Binnen de Postduivenvereniging was er naderhand veel respect voor deze sensationele prestatie van good old Gait Helthuis, die zijn concurrenten ruim voorbleef en daarmee zorgde voor een unieke prestatie. Een ander uniek feit binnen de club van Ootmarsumse duivenmelkers is dat maar liefst 9 verschillende ‘hokken’ zich bij de eerste toen plaatsten. Een teken dat de niveauverschillen niet groot zijn en dat belooft nog veel voor de komende maanden.
St. Quentin naar Ootmarsum met een gemiddelde van 114 kilometer per uur
Een historische overwinning ! Zo mag de zege van Gait Helthuis op St. Quentin van zaterdag 9 mei met recht genoemd worden. Diegene, die de duivensport in Ootmarsum de laatste jaren gevolgd heeft, weet dat met de terugkeer van Kas Meijers de lat aanmerkelijk hoger is komen te liggen. Je vliegt niet zomaar een eerste: dan moeten er mannen worden verslagen als de heren Meijers, de gebroeders Damhuis, het hok Kuipers en Gerrit “Jopie” Schepers, om maar een paar namen te noemen. Topmelkers, die weinig aan het toeval overlaten, en die er wekelijks willen staan.
St. Quentin was de eerste midfondvlucht van het jaar, dat zijn vluchten van gemiddeld 400 km. Tijdens het inkorven was de verwachting al uitgesproken dat het zaterdag wel eens hard zou kunnen gaan, omdat er een harde zuidwester voorspeld werd. De ervaren liefhebber weet dan al: dat wordt geen gewone vlucht, maar een vlucht, waarop de kans groot is dat de onervaren jaarlingen zich met de wind laten meevoeren en te ver doorschieten. Ze moeten dan terug en dat is tegen de wind in een heel ander verhaal. Ook voor dit soort vluchten geldt echter: je moet er één hebben om mee te kunnen blijven doen voor de diverse kampioenschappen. Echter: “Je hebt ze niet aan een touwtje”, luidt een welbekende uitspraak van topliefhebber Jan Mensen uit Tubbergen, waarmee gezegd wil worden dat als de duiven eenmaal zijn ingekorfd, de liefhebber de regie over zijn duiven verliest. Het is dan aan de duif zelf om zo snel mogelijk naar huis te komen.
Met de weersvooruitzichten in het achterhoofd zou er deze vlucht dus van alles mogelijk kunnen zijn, een zogenaamde verrassingsuitslag was daarbij niet uit te sluiten: David tegen Goliath, het Nederlands elftal tegen Liechtenstein, noem maar op en in de plaatselijke duivensport: Gait Helthuis versus de combinatie Meijers. Onder normale omstandigheden een appeltje/eitje – dat is niet denigrerend bedoeld, kijk naar de resultaten uit het verleden – maar de St. Quentin van 9 mei had totaal iets anders in petto: namelijk een harde zuidwester én een duivin van Gait Helthuis uit het soort van wijlen Gait Velers, die gek, zelfs bezeten was op haar nest. Helthuis voelde het al aan: er zat wat aan te komen en dat maakte hem onrustig.
Gelost om 10.15 uur wist deze duivin van Helthuis het hele peloton van 257 Ootmarsumse duiven achter zich te laten, door zich om 13.35 uur te melden aan de Cramerstraat, daarbij een snelheid halend van ruim 114 km per uur. Daarmee zijn we er nog niet. Bij dergelijke snelheden is het vaak secondenwerk: veel duiven worden binnen enkele seconden geklokt. De nummer 2 van de Othmarvliegers, Gerrit Schepers, volgde op maar liefst 2 ½ minuut en dat maakt de prestatie van de duivin van Helthuis des te fraaier. Resumerend: een aparte vlucht met niet alleen een unieke overwinnaar , maar ook met maar liefst negen liefhebbers bij de eerste tien. Het is lang geleden dat zich dat heeft voorgedaan. Wetende dat een duivin op nest vaak twee keer achter elkaar hetzelfde huzarenstukje kan uithalen, is een herhaling van de uitslag van 9 mei aankomende zaterdag niet uitgesloten. Vermeldenswaard is dat Oscar Ossenvoort twee duiven binnen de top 10 had en G. Wolbert zich wederom voor het Hok Kuipers wist te klasseren !
De volledige uitslag van St. Quentin, 15 deelnemers met 257 duiven, met een weekendprijs geschonken door drankenhandel De Monnikdranken te Oldenzaal:
1 G. Helthuis
2 G. Schepers
3 en 7: O. Ossenvoort
4. comb. K. & K. Meijers
5. J. van Ingen
6. B. Senger
8. B. Steggink
9. G. Wolbert
10. D. Kuipers