Nog dit jaar wordt bekend wie de jubileumprins van de Othmarridders wordt. Op 29 december is bij hotel van der Maas het prinsenbal waar de 55e hoogheid van de Ootmarsumse carnavalsvereniging zich presenteert samen met zijn adjudanten.
Inmiddels gonst het in de Siepelstad en ‘vliegen’ al verschillende namen door de wandelgangen van Ootmarsum.
Raad Uw Hoogheid
Het wordt dus tijd voor de Raad Uw Hoogheid actie. Dit keer geen plaatje, maar een tekst, waarin aanwijzingen verborgen zitten. Uiteraard goed ‘weggestopt’ tussen de woorden en zinnen, maar wie tussen de regels door kan lezen…………? De Raad Uw Hoogheid actie is van start gegaan en wie een gokje wil wagen kan het antwoord doorsturen per mail naar secretariaat@othmarridders.nl. Dat kan tot 28 december 2017. De prijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens de receptie van de Jubileumprins en die is op 30 december ook bij hotel van der Maas. Naast de eer om de hoogheid geraden te hebben liggen er dan ook twee vrijkaarten voor de zittingsavonden klaar. Het raden kan beginnen.
Wie hangt de clown uit?
Waar komt dit gezegde vandaan? Deze vraag stellen levert zo 1, 2, 3 nog niet het gewenste antwoord op, maar toch komt bovenstaande vraag wel tegemoet aan wie toch de 55 Stadsprins van Oatmössche wordt! Eigenlijk moet de vraag zijn; waar hangt de clown uit! Maar ja, als je dat weet, dan weet je ook wie de Prins is. Dat zou ‘way to easy’ zijn…
De clown uithangen is al een eeuwenoud, maar doch kort gezegde. Laat ik eens proberen om hem te ontrafelen. Dat moet lukken aangezien ik van huis uit vroeger braaf oplette in de klas en zodoende een slimme meid ben geworden. Een clown is een wit geschminkte circusartiest of, nog breder beschouwd, alle andere komische artiesten. Het woord clown komt uit het Engels, waar het oorspronkelijk ‘onbenul’ of ‘boerenpummel’ betekent. Het is mogelijk verwant aan het Nederlandse woord ‘kluns’. Een andere verklaring is dat het woord afkomstig is van het Latijnse colonus, dat ‘boer’ betekent. In het Engels bestaat het woord al eeuwenlang, zo worden de twee grafschenders in Hamlet van Shakespeare “1e en 2e clown” genoemd.
Ook de Franse koning uit de tweede helft van de zestiende eeuw was verzot op clowns, hij had ze zelfs in zijn hofhouding zitten. Deze koning was sowieso een rare snuiter, want aangezien hij een groot muziekliefhebber was, had hij tal van muzikale clowns, die huisvestten in zijn paleis. Maar ook alle buurtschappen in de omgeving van zijn paleis, moesten van de koning minstens 1 clown huisvesten. Als de koning dan langs kwam om zijn belastingen te innen, werd hij zodoende aangenaam verrast door een optreden dat voor de koning nog onbekend was. Maar ’s winters, als koning winter zijn intrede deed, was het te koud om in de buitenlucht de clownskunsten te vertonen. Natuurlijk had deze slimme Franse koning hier een oplossing voor, een simpele en effectieve oplossing: de tent… een overdekt optreden! En zo is de circustent ontstaan.
Maar nog steeds is het antwoord op de vraag ‘wie hangt de clown uit’ niet gegeven… Dat komt nu! Tijdens het opzetten van deze tenten hielpen alle boeren, burgers en buitenlui mee, want het was een hels karwei. Ook de optredende artiesten droegen hun steentje bij! En zo was er in 1643 een clown die telkens, tijdens het opzetten van zo’n tent, hetzelfde grapje maakte. Dag in dag uit. De plaatselijke bevolking was dit na een tijdje zo zat, dat ze hem aan z’n bretels hebben opgehangen in de nok van de tent. En hem daar een dag en een nacht hebben laten hangen. Toen de circustent eenmaal stond, hebben ze deze clown naar beneden gehaald. De clown had z’n lesje geleerd en de optredens, die hij vanaf dat moment hield, waren nooit meer hetzelfde!
Maar nu de vraag voor jullie lezers; wie is toch die clown, die aan z’n bretels in de nok hing? Is dat de 55e Hoogheid?