Wouww!! Uniek broedgeval Rode Wouw in Oud Ootmarsum

Het afgelopen voorjaar en de zomer  heeft zich iets unieks voorgedaan in Oud Ootmarsum. Het prachtige natuurgebied van Ottershagen bleek de kraamkamer te zijn van twee jonge Rode Wouwen. Het laatste geslaagde broedgeval in Twente dateerde van 1988. In 2015 is er dus iets heel bijzonders gebeurd en dat kan nu door Robert Westerhof als enthousiast lid van de Vogelwerkgroep Ootmarsum naar buiten worden gebracht. Logischerwijs werd het tijdens de broedperiode stil gehouden om dit unieke broedgeval niet te verstoren. Robert Westerhof heeft er een prachtig verhaal bijgeschreven dat je in één adem uitleest. Je voelt de spanning of er inderdaad na zoveel jaren genesteld wordt en ook de julistorm bleek een angstig moment. Maar twee jonge Rode Wouwen hebben in de omgeving van Ootmarsum het levenslicht gezien en dat is  heel, heel bijzonder.  En dus gauw stoppen met deze inleiding om te genieten van dit pareltje onder de roofvogelverhalen. Een Rode Wouw paartje brengt twee jongen groot in de omgeving van Ootmarsum. Wouw!!!!!! En wat een mooie foto’s van Robert Westerhof!
Rode wouw open vleugels 1 juli2
adult mannetje Rode Wouw

“Afgelopen zomer heeft een koppeltje Rode Wouwen, een roofvogelsoort uit de familie van de arendachtigen, met succes jongen grootgebracht in Oud Ootmarsum. Het laatste voor Twente geslaagde broedgeval van deze soort dateert van 1988! En dus is hier sprake van een werkelijk uniek natuurverschijnsel!

In de afgelopen jaren zijn wel eens vaker Rode Wouwen in april en mei gesignaleerd rondom het buitengebied van Ootmarsum. Uit deze observatie kon nooit worden geconstateerd  of het om een broedvogel ging. Maar in het voorjaar van 2015 werden de signalen voor een broedgeval steeds duidelijker.
Op 18 april werd er een paartje ‘Rode Wouw’ gesignaleerd  boven het natuurgebied Ottershagen. Vanaf die periode werden ze regelmatig gezien. Ook andere mensen uit de omgeving viel deze fraaie roofvogelsoort op. In gesprekken met een aantal  mensen vroegen we om de soort eens goed in de gaten te houden. De vogels bleven erg lang in de omgeving hangen en vertoonden ook baltsgedrag.  In de maand mei werd alleen nog maar sporadisch het mannetje waargenomen. En toen begon het bij ons echt te kriebelen. Het vermoeden werd hierdoor groter dat het vrouwtje mogelijk aan het broeden was in onze  omgeving.

Op 25 mei 2015 kreeg ondergetekende  een sms bericht van de heer Zwiers dat hij het nest van de Rode Wouw gevonden had. Deze buurtbewoner had de afgelopen periode de vogels goed gevolgd en na enig speurwerk wist hij het nest te vinden. Vanaf deze periode werden de waarnemingen niet meer gemeld om verstoring  te voorkomen.
Het nest was gebouwd in een boom op ongeveer 15 meter hoog. Zoals gebruikelijk bij Rode Wouwen was er ook menselijk afval in het nest verwerkt. Een stuk doorzichtig plastic en een soort touwachtig netje kon je aan de zijkant van het nest zien zitten. Onder het nest lag een grote blauwe paprika chipszak.  Verder lagen er verschillende rui-veren in de buurt van de nestboom.
Omdat Rode Wouwen ook een aardige reputatie hebben van niet geslaagde broedgevallen was het uiterst spannend of het hier zou gaan lukken. Drie weken lang in spanning zitten………
Op 16 juni werd duidelijk dat de jongen uit het ei waren. In de buurt van de boom werden namelijk eierschalen aangetroffen. Er lag ook een schedel van een konijn.

ei rode wouw 18 juni
Lege eierschaal onder het nest

Op 30 juni zagen  we 2 jonge donskuikens in het nest. Die boven de rand uitkeken
jonge rode wouw 30 juni 20152 jonge rode wouwen 30 juni 20152

Mooi te zien op deze foto’s de jonge Rode Wouwen

De waarschuwingen van de verschillende weerstations eind juli zorgden bij ons ook voor onrust. Een juli storm raasde over het land en wat kon dat wel niet voor gevolgen hebben voor het nest van de Rode Wouwen.  Gelukkig heeft het nest deze  zwaarste juli storm ooit doorstaan. De storm raasde op 25 juli 2015 over ons land. Rondom Ootmarsum lagen er ook vele takken op straat en waren er hier en daar wat bomen omgewaaid. Het was even spannend of de twee jongen en het nest er ongeschonden vanaf waren gekomen. De volgende dag namen we een kijkje en gelukkig  zaten de 2 jongen springlevend op het nest.

wouwen rood3
Ze waren duidelijk te zien op het nest en zaten al erg goed in de veren

Op 1 augustus verlieten de jongen regelmatig het nest om als takkeling de nabije omgeving te verkennen.  De vogels waren voornamelijk bezig met het poetsen van hun verenkleed. Steeds keerden ze weer terug naar het nest waar ze door de ouders gevoed werden.  Vanaf 9 augustus begonnen de jonge Rode Wouwen met het maken van kleine rondvluchten. Maar ook daarna  keerden ze terug naar het nest.
Rode wouw 13 augustus 20153

Wat een imposant gezicht

Op 11 augustus genoten de jonge Wouwen van het prachtige weer.  Regelmatig spreidden ze de vleugels uit om een soort van zonnebad te nemen. Op deze manier kunnen ze warmte-energie opnemen. Vermoedelijk zorgt de warmte van de zon er ook voor dat schadelijke parasieten, zoals luizen en mijten het verenkleed uitgejaagd worden.
Rode wouw op tak met vleugels openbirdpix

Een zonnebad

De 2 jonge rode wouwen werden steeds behendiger in het vliegen en maakten ook steeds meer hoogte.  Op 22 augustus kon je zien dat de gevorkte staart van de jonge Rode Wouwen al goed ontwikkeld was. In de vlucht kon de staart al goed vergelijkbaar worden met die van hun ouders. Van afstand in vlucht moest je al goed kijken of het hier om een jong of volwassen exemplaar ging.
Rode wouw poetsend 5 augustus 20154

Op 23 augustus is er door ons nog een bezoek gebracht aan de plek waar het nest van de Rode Wouw zich bevond. Bij aankomst zat er in plaats van  een Rode Wouw een Visarend in de boom. Misschien wel een voorbode voor een bijzonder broedgeval voor volgend jaar? Dat zou toch leuk zijn. Gelukkig lieten beide jonge Rode Wouwen zich deze ochtend ook nog zien. Een week later zijn de vogels niet meer waargenomen. De jongen hebben de broedplek na 67 dagen definitief verlaten, maar vergeten doen we het nooit. Ook voor ons als vogelliefhebbers was dit broedgeval fantastisch om mee te maken. De spanning, het zien van de twee jongen en de ontwikkeling van de ‘kleine’ Rode Wouwen zorgden iedere keer voor extra hartkloppingen. Deze gebeurtenis zorgt voor gelukzalige momenten, die je echt van begin tot eind moet koesteren.
We hebben naderhand  nog eens goed gekeken in de omgeving van het nest. Hier troffen we bijna geen sporen aan van prooiresten. Vermoedelijk heeft het hoofdvoedsel uit muizen bestaan. Langs het pad hebben we op 30 mei wel resten van een geplukte fazant gevonden. Hier lag ook een poot bij.  Het was een voorrecht om deze bijzonderde broedvogel gedurende deze periode te mogen volgen,” beschrijft Robert Westerhof deze indrukwekkende gebeurtenis.
Via de onderstaande link kun je het geslaagde broedgeval in beelden bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=-oTQLfaMm4Y

Rode wouw 11 augustus 20153
Robert Westerhof

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

De laatste jaren zien we langs de akkers steeds meer bloemrijke randen. Dat werpt in alle opzichten ...

Lees verder >
Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >