Robert Westerhof hoeven we eigenlijk niet meer bij de lezers te introduceren. Zeker niet voor wat betreft zijn bijdragen over de natuur en dan met name over vogels. Het is geen hobby, maar een passie van Robert en dat al vele jaren lang. Ook als vogelaar maak je steeds weer unieke momenten weer en Robert heeft deze voor In en Om Ootmarsum beschreven. Het betreft in dit geval een exemplaar van een kuifaalscholver. Een weergaloze ontmoeting voor Robert en dat kreeg nog een staartje met een melding uit Schotland. Hieronder het gepassioneerde verhaal van een echt natuurmens: Robert Westerhof
Zeldzame Kuifaalscholver
In de derde week van december ontving ik het bericht dat er een zeldzame kuifaalscholver zou zijn gezien in de omgeving van Kloosterhaar. Bij mij en ook bij een aantal andere leden van de vogelwerkgroep Ootmarsum begon het dan ook aardig te kriebelen om daar te gaan kijken.
Op 22 december heb ik de vogel een bezoek gebracht. Eerst kon ik de vogel niet vinden op het water. Na een half uur zoeken zag ik hem verscholen op een balk langs de kade zitten van het Veenkanaal nabij Bergentheim. Terwijl ik foto’s aan het maken was, kwamen er steeds meer auto’s naast me in de berm staan. De vogel trok aardig wat bekijks van Twentse vogelaars.
foto: kuifaalscholver met ring op balk
Omdat de vogel op een balk zat, viel direct op dat de vogel een blauwe ring om zijn linkerpoot had met daarop de letters FWA. Aan de rechterpoot zat een kleinere metalen ring.
De ringgegevens heb ik genoteerd en opgestuurd naar een Engelse vogelringer. Nu was het afwachten wanneer ik een bericht terug zou krijgen.
De kuifaalscholver is een zeer schaarse soort voor Twente. Deze waarneming betreft de derde in Twente ooit. De kuifaalscholver lijkt erg op de aalscholver maar is een stukje kleiner en beschikt over een prachtige kuif. Deze kuif zet de vogel niet altijd op. Hierdoor is vooral het formaat en de vorm van de kop kenmerkend om de soort te onderscheiden van de aalscholver.
Deze kuifaalscholver was totaal niet schuw en liet zich tot op enkele meters gewoon benaderen.
De vogel was vooral bezig met het vangen van visjes en daardoor niet afgeleid door de vele vogelaars. Het was opvallend dat de vogel zich bijna elke dag een kilometer of 5 verplaatste. Op deze manier kwam de soort ook echt in Twente terecht. De laatste locatie waar de vogel is gezien is Vriezeveen. Daarna is de vogel niet meer gezien. De vogel heeft zich hier van 20 december tot 25 december opgehouden.
Foto: topografisch kaartje waar deze kuifaalscholver is waargenomen in Twente
Dit betreft de 3e waarneming ooit in Twente:
1e 20 december 1905: 1 juv. vrouwtje Losser, Lutterzand
2e 27 november 1996: Enschede, Het Rutbeek
3e 25 december 2017: Vriezenveen
De in Twente waargenomen kuifaalscholver kreeg ook een beetje landelijke bekendheid. Rond eind december werd hier een item aan gewijd op nationale radio NPO 1 en NPO 2! De Twentse vogelaar Bart ter Beek werd hierover geïnterviewd in een radio ochtendprogramma.
Geringd in Schotland
Op 8 januari 2018 kreeg ik een email van een zeer enthousiaste vogelringster uit Schotland. De Kuifaalscholver bleek geringd te zijn op 23 juni 2017 op het eiland Inchkeith in Schotland.
De vogel bleek nadat hij geringd was niet meer te zijn waargenomen. Mijn melding werd dan ook als zeer waardevol beschouwd. Het verbaasde haar ook dat deze vogel zo’n grote afstand had afgelegd.
Foto: ringlocatie in Schotland
Mocht de vogel nog op andere plekken worden terug gemeld dan zou ze mij hierover berichten.
Ze was ook erg benieuwd of deze vogel in het voorjaar weer terug zou keren naar Schotland. Mocht dat zo zijn dan hopen we als vogelwerkgroep dat graag te vernemen.
Al met al een mooi voorbeeld hoe waardevol ringonderzoek van vogels interessante gegevens kunnen opleveren. Misschien krijgen we de komende jaren nog wel meer Schotse kuifaalscholvers in Twente te zien.