Zeldzame Parelduiker in de Bergvennen

Vogelaar Robert Westerhof met toch wel een aantal opmerkelijke en zeldzame vogelsoorten. Vorige maand was daar nog de sperweruil en deze week streek een zeldzame parelduiker neer in de Bergvennen. Alle reden dus om deze vogel te portretteren en de resultaten zijn hieronder met een stukje begeleidende tekst te vinden. Langs deze weg willen we Robert ook bedanken voor zijn regelmatige bijdragen aan deze site www.inenomootmarsum.nl.

strekkende parelduiker 23 december3

Op vrijdag 20 december werd er een melding gemaakt van een parelduiker in de Bergvennen. Deze zeldzame trekvogel en wintergast wordt jaarlijks in een klein aantal langs de kust waargenomen. In het binnenland, dus in deze contreien,  is het  zien van deze soort nog zeldzamer.

De parelduiker lijkt op afstand nog het meest op een aalscholver. Maar wanneer je hem met de verrekijker goed bekijkt kom je snel tot de conclusie dat het een geheel andere soort betreft.
De vogel is circa 70 cm groot en heeft een spanwijdte van 120 cm. De parelduiker  ligt nogal diep in het water. Met  zijn dolkvormige snavel kan hij heel behendig vissen vangen. Op zaterdag 21 december mocht ik hem op de Bergvennen ook zien en fotograferen. Tijdens het  observeren verbaasde ik me over de hoeveelheid vis, die  er in de plas aanwezig was. Binnen 20 minuten had de vogel al 4 stekelbaarzen gevangen!  De vogel is aardig actief; hij verplaatst zich met veel gemak over de plas en duikt regelmatig onder om 40 meter  verderop weer boven te komen.

Op deze zaterdag heb ik de Parelduiker een stukje zien vliegen. Het opvallende is dat de vogel zich als een baksteen weer in het water laat vallen bij de landing. De term “bommetje”is bij deze soort dan ook goed van toepassing.  Het is interessant om te zien dat zijn broedbiotoop nagenoeg hetzelfde eruit ziet als zijn huidige winterverblijf.

landende Parelduiker bommetje

landende Parelduiker: bommetje

Voor de Bergvennen is het de tweede keer dat hier een parelduiker wordt waargenomen. De eerste keer waarvan het jaartal niet bekend is, was zelfs in de zomer! Deze vogel heeft het hier helaas niet overleefd. Dit was tevens zelfs de eerste keer dat er in Twente een parelduiker werd gezien. Het broedgebied ligt in Schotland, Fenno-Scandinavië en Rusland.

Parelduiker voorkomen-1

Hier komen Parelduikers voor

In de zomer beschikt de vogel over een prachtig broedkleed. Het winterkleed is dan ook beduidend saaier.

Parelduiker zomerkleed
Parelduiker met jong in zomerkleed

In 2013 is deze karakteristieke vogels o.a. ook op de Oelemars en het Rutbeek gezien. Nu maar hopen dat er nog voldoende vis zit in de Bergvennen, zodat hij nog een tijdje hier kan blijven.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Vogelwerkgroep Ootmarsum telt 1842 vogelsoorten

Om 7.00 uur ’s ochtends stonden de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum deze zondagmorgen aan de ...

Lees verder >