‘Zelfs de stilte is anders………….’

Geen viering in de r.-k. kerk op 4 mei dit jaar in Ootmarsum. Ook de stille tocht langs het Joods monument naar het Bergplein ging niet door. Het heeft allemaal te maken met het Coronavirus, dat onze bewegingsvrijheid beperkt. De 1,5 meter maatschappij heeft zijn intrede gedaan, niet met veel mensen samenscholen, afstand van elkaar houden en beschermende maatregelen om zo het virus de kop in te kunnen drukken.
Het zorgt voor een hele andere dimensie op deze vierde mei in 2020. ‘Zelfs de stilte om 20.00 uur is anders………’ Om kwart voor acht beierden gezamenlijk de klokken van de r.-k. en de Protestantse kerk. De galmende klanken stierven even voor achten weg om plaats te maken voor een indrukwekkende stilte. In de verte klonk een trompet, die na het Taptoe-signaal het Wilhelmus speelde. Op verschillende plekken beleefden de mensen de twee minuten stilte met een kaarsje in de hand voor hun eigen voordeur of huis. Op het Bergplein kwamen rond 20.00 uur nog een aantal Ootmarsummers, maar de traditionele plechtigheid vond niet plaats. Zij waren echter ook twee minuten stil om met hun gedachten af te dwalen naar de slachtoffers van geweld en naar dit bijzondere jaar waar de COVID-19 verantwoordelijk is voor het zoveel mogelijk thuisblijven om besmettingsgevaar te voorkomen. Op de stelling van de molen van Oude Hengel, met de wieken in rouwstand en de vlag half in de wieken, werden toortsen ontstoken en op deze wijze herdachten de molenaars en hun noabers de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere geweldsdelicten. Maar ook hier klonk de stilte over de Ageler es anders…….


Sobere herdenking

Het 4 mei comité in Ootmarsum heeft in overleg met het college van Burgemeesters en Wethouders toch besloten om een sobere herdenking te houden. Deze vond twee uur eerder plaats. Wethouder Benno Brand van de gemeente, Karin Baanstra namens de Protestantse kerk, mevrouw Riet Koopman-Heupink en zoon Jan, Paul Sijtsma en Harrie van der Heiden van de stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en omstreken en Herman Baars en Jan oude Vrielink van het 4 mei comité legden bloemen of kransen. Paul Schulten speelde vooraf aan de twee minuten stilte het Taptoe signaal. Na deze sobere plechtigheid werden tulpen gebracht naar het Joods monument aan de Kloosterstraat. Vanaf het moment dat het Billboard op het Kerkplein er staat met de gegevens over de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum zijn ook daar bloemen gelegd.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Vier mei viering niet alleen herdenken

Vier mei viering niet alleen herdenken

De vier mei viering in Ootmarsum staat natuurlijk in het teken van herdenken, maar gelet op de litur...

Lees verder >
Herdenken in Ootmarsum

Herdenken in Ootmarsum

Stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog is voor velen in Nederland een reden om naar een herdenkingsbij...

Lees verder >
Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Traditioneel is er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum. Deze b...

Lees verder >