ZGT Studio Wetenschap live

Woensdag 7 oktober zou de tiende editie van de ZGT Wetenschapsdag plaatsvinden in Erve Asito te Almelo. Door aangescherpte maatregelen vanwege corona werd duidelijk dat de bijeenkomst in een ander jasje moest worden gestoken. We gingen met Studio Wetenschap live en zo kon iedereen via een livestream meekijken.

In de spotlights
Vanuit een studio bij Say Yeah Motion Media in Enschede begon de uitzending met een inleiding van Miriam Vollenbroek, wetenschapscoördinator ZGT Academie, “10 jaar wetenschap in ZGT is een mijlpaal waar we trots op zijn. Er zijn prachtige langlopende onderzoekslijnen ontstaan met een groeiende groep aan promovendi die zich graag aan ZGT willen verbinden.” Onder leiding van presentator Hilde Dijstelbloem, voorzitter RvB ZGT, gaven twee genomineerden voor de ZGT Onderzoeksprijs, Niek Casteleijn en Bram de Vries een korte toelichting op hun onderzoek. Uiteindelijk won Niek deze prestigieuze prijs voor zijn onderzoek: geen noodzaak tot het staken van transrectale prostaatbiopten bij de diagnostiek van prostaatkanker.  Vier jonge onderzoekers, Diewke van Dartel, Ben Sawary, Juliette Jacobs en Sylva Heilmann vertelden over hun onderzoek binnen ZGT en de manier waarop ze met wetenschap de kwaliteit van onze zorg verbeteren. Zo vertelde Dieuwke over haar onderzoek naar het gebruik van draagbare sensoren voor het monitoren van de revalidatie na een operatie en Ben sprak over patiënten met diabetes type twee en het effect van voeding en beweging.

Samenwerking UT
ZGT richt zich op het onderzoek van de toekomst, daarom is er in het tweede deel veel aandacht besteedt aan de samenwerking met de Universiteit Twente. Maar eerst kreeg Alexandra Kleberger, verpleegkundig specialist, de mogelijkheid iets te vertellen over haar promotieonderzoek over optimale hartfalenzorg voor ouderen.

Onderzoek binnen ZGT is georganiseerd langs een aantal thema’s; patient empowerment, predictieve zorg en snelle en slimme diagnostiek. Op elk van deze thema’s is er een intensieve samenwerking met de UT. Onno Vijlbrief, radioloog ZGT, en Maurice van Keulen, associate professor Data Management Technology UT, brachten het thema predictieve, data gedreven zorg onder de aandacht. Voor het tweede onderwerp over snelle en slimme diagnostiek gingen we in gesprek met Anique Bellos-Grob, technisch geneeskundige bij MRON en prof. Dr. Srirang Manohar, professor en vakgroepvoorzitter Multi-Modality Medical Imaging, TechMed Centrum UT.

 

< Vorig / Volgende bericht >