Zilveren Schoolmuseum Ootmarsum start jubileumjaar met Wim Daniëls en Open Dag

Het schoolmuseum Ootmarsum bestaat 25 jaar. Tijdens het begin van het museumjaar wordt dit feestelijk gevierd met een weekend bol van activiteiten.
Op zaterdag 2 februari komt Wim Daniëls naar Ootmarsum. Deze auteur, taalvirtuoos, voormalig leraar Nederlands en columnist komt een interessante lezing geven in de KloosterKapel waar het schoolmuseum de aftrap geeft voor het 25-jarig bestaan met een feestelijke jubileumbijeenkomst. Ook Jacques Dane, directielid van het Nationaal Schoolmuseum in Dordrecht, is één van de sprekers, evenals burgemeester John Joosten. Naderhand vertrekt het gezelschap onder begeleiding van harmonie Caecilia naar het Schoolmuseum waar de nieuwe expositie ’Lezen: Toen en Nu’. Vervolgens krijgt iedereen de gelegenheid om deze fantastische tentoonstelling te bekijken. Op zondag 3 februari volgt een ‘Open Dag’ en dan zijn tussen 13.00 uur en 17.00 uur Ootmarsummers en andere belangstellenden van harte welkom om een kijkje te komen nemen naar dit ‘Feest van herkenning’, want dat is ongetwijfeld het gevolg als men deze expositie bekijkt. De toegang is dan gratis. In het kader van het zilveren jubileum worden er verder het gehele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd.

‘Feest van herkenning’
Wie door het schoolmuseum loopt krijgt ongetwijfeld een gevoel van herkenning. “Dat horen we vaak,” laten voorzitter Hans van Zuilekom en vrijwilliger Loes Heerink weten, “De bezoeker ziet van alles uit zijn of haar eigen schooltijd. Leesboekjes- en plankjes, wandkaarten, het schoolmeubilair uit verschillende periodes met de bekende inktpotjes of de laatjes.  We hebben dit jaar ook een klasje uit de jaren ’60 ingericht, want we moeten ons natuurlijk wel steeds meer richten op de wat jongere generatie. Daarom hebben we bewust gekozen voor de expositie ‘Lezen: Toen en Nu’.  Met deze tentoonstelling hebben we de ontwikkeling van het leesonderwijs treffend in beeld gebracht.

We beschikken over een A.B.C. boekje uit 1840 en dat is te vinden in onze vitrines. Het wordt ook wel het Hane-boekje genoemd. Alle onderwijs begint met lezen en daarom zijn we  best trots dat we veel leesplankjes, letterkaarten, letterdozen en leesboekjes door de geschiedenis heen kunnen exposeren. De bekende methode ‘Veilig leren Lezen’ bieden we aan, en we weten zeker dat voor veel bezoekers  deze methodiek de basis is geweest om te leren lezen. Het is voor iedereen echt een ‘feest van herkenning’,  laten Loes Heerink en Hans van Zuilekom enthousiast weten.

Vrijwilligers houden schoolmuseum draaiende
“De vrijwilligers uit de afgelopen 25 jaar en dus ook de mensen uit de vorige besturen verdienen een groot compliment,” benadrukt voorzitter Hans van Zuilekom, “Zij zorgen er voor dat we dit Schoolmuseum draaiende houden zonder één cent subsidie. We moeten het hebben van onze entree en schenkingen en verder betalen we gewoon huur voor dit pand en dragen bij aan de BIZ in Ootmarsum.

Dankzij de fantastische vrijwilligers houden wij de kosten laag, want het is vaak onvoorstelbaar wat zij voor het Educatorium doen. Sommigen zijn hier dagelijks te vinden en het is geweldig om te zien met wat voor beleving zij dit museum een warm hart toedragen.  Jan Heerink, Loes Heerink en Celine Slots zijn net zo lang vrijwilliger als het Schoolmuseum bestaat en samen met de anderen zijn het gouden krachten in ons zilveren bestaan.” Met jaarlijks een vrijwilligersfeest en een ‘schoolreisje’ wordt de inzet voor de vrijwilligers door het bestuur gewaardeerd. “We blijven echter op zoek naar nieuwe vrijwilligers, want als museum willen we heel graag de zaterdag – en zondagochtend  geopend zijn. Dus belangstellenden kunnen zich bij ons aanmelden, zodat we onze openingstijden kunnen uitbreiden.”

Boeiende verteller Wim Daniëls opent jubileumjaar
Niemand minder dan Wim Daniëls komt dit weekend naar Ootmarsum om het jubileumjaar van het Schoolmuseum te openen met een boeiende lezing. Wim Daniëls is onder meer bekend van zijn columns in ‘Spijkers met Koppen’ en is regelmatig te gast bij bekende praatprogramma’s op de TV. Hij is begonnen als leraar, maar sinds 1994 is hij fulltime auteur en taaladviseur en toert door heel Nederland. Begin deze maand is Wim Daniëls benoemd tot ereburger van Laarbeek. “Wim Daniëls heeft onder meer het boek ‘ De lagere school’ geschreven.  Het is een boek over de vroegere lagere school en het maakt heel erg duidelijk hoeveel er in relatief korte tijd veranderd is. Via Facebook ben ik met hem in contact gekomen,” schetst Loes Heerink de eerste contacten, “Hij bleek geïnteresseerd en later heeft Hans van Zuilekom verder met hem gesproken en afspraken kunnen maken. Dat verliep allemaal in een prettige en harmonieuze sfeer. Zaterdag 2 februari komt Wim Daniëls naar Twente en zijn chauffeur is Keupink, en die schijnt uit Ootmarsum te komen. We zijn erg blij dat hij tijdens ons openingsweekend een lezing wil geven en we kijken daar allemaal reikhalzend naar uit.”

Medewerking plaatselijke middenstand
Om zoveel mogelijk mensen getuige te laten zijn van het zilveren jubileum hebben de vrijwilligers van het Schoolmuseum een beroep gedaan op de plaatselijke middenstand. “Wij wilden heel graag ‘iets’ van ons museum in de etalages laten zien en we zijn erg blij dat de medewerking van onze middenstanders erg groot is. Concreet betekent het dat meerdere etalages voorzien van voorwerpen uit het museum en verder informatie over ons zilveren bestaan,” aldus Loes Heerink.

Feest voor iedereen
Het openingsweekend moet een feest voor iedereen worden. Dat begint met het opzetten van een boog en roosjes maken. Het schoolmuseum heeft het groen al ‘binnen’, want de grote kerstboom van het Kerkplein is geschonken aan het Educatorium. Op zaterdag is er voor genodigden een bijeenkomst in de KloosterKapel met dus Wim Daniëls, Jacques Dane en burgemeester John Joosten. Na dit samenzijn wordt de expositie ‘Lezen: Toen en Nu’ officieel geopend. “Op zondag 3 februari is er de Open Dag voor belangstellenden. We hopen echt dat veel Ootmarsummers, maar ook anderen, een kijkje komen nemen om met eigen ogen te zien wat dit Onderwijsmuseum allemaal in huis heeft. Het is echt een Feest van Herkenning, dus wees welkom,” nodigt Hans van Zuilekom belangstellenden van harte uit.
Het jubileumjaar heeft nog meer activiteiten in petto, waaronder de uitgave van een Jubileumboek. “Er gebeurt veel in dit Jubileumjaar en het is een prachtige gelegenheid om het Schoolmuseum Ootmarsum verder op de kaart te zetten. Momenteel hebben we ruim 310.000 bezoekers getrokken in de afgelopen 25 jaar en dat is toch bijna 12.500 mensen op jaarbasis. Die belangstelling willen we vasthouden en daarom richten we ons ook steeds meer op de wat jongere generaties. Die toekomstvisie hebben we in kaart gebracht en daarmee gaan we gericht aan de slag. Maar eerst genieten van de opening van het jubileumjaar en hopelijk zien we op de Open Dag veel mensen, die ons met hun komst laten blijken een warm hart toe te dragen,” besluiten Loes Heerink en Hans van Zuilekom.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

De zesde klas uit 1988, het jaar waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd, kwam voor een tw...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Lichtjestocht Op donderdag 22 december werd om 5 uur begonnen met de lichtjestocht. Lichtsnoeren ge...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering de Meander

Sfeervolle kerstviering de Meander

Kerst is en blijft een bijzonder feest. Zeker ook op basisscholen waar de leerlingen op hun paasbest...

Lees verder >