Zoekgebieden windenergie beperkt tot Denekamp – Noord Deurningen

Het College van B&W van gemeente Dinkelland heeft ingestemd met het beleid voor windenergie. Dit lokale windbeleid wordt ter bespreking en besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. In het beleid is rekening gehouden met de uitgangspunten die provincie Overijssel medio 2023 heeft vastgesteld en de landelijke concept milieunormen uit het ontwerp besluit. Hierdoor is onder meer nog maar sprake van één zoekgebied: Denekamp – Noord Deurningen. Zo wil de gemeente meer duidelijkheid bieden naar de inwoners waar wel of juist geen ontwikkelingen mogelijk zijn als rekening wordt gehouden met de lokale kaders. Het windbeleid wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad op 19 december 2023.

Mede op basis van de reacties van omwonenden en andere geïnteresseerden tot en met september 2023, en de provinciale en landelijke ontwikkelingen, zijn de geluidsnormen en afstandsnormen aangescherpt. Zo streeft de gemeente naar optimale bescherming van de leefomgeving van direct omwonenden, 100% lokaal eigendom met een minimum van 51% en voldoende opbrengst van duurzame energie voor de bijdrage aan de ambities binnen de Regionale Energie Strategie (RES) Twente. Op basis van de nieuwe uitgangspunten is het aantal zoekgebieden beperkt tot één: Denekamp – Noord Deurningen.

Normen om hinder te beperken
“De direct omwonenden hebben aangegeven dat zij zich zorgen maken over mogelijke hinder dat volgens hen op langere termijn ook effect kan hebben op de gezondheid,” laat wethouder Cel Severijn weten. “Daarom hebben we in het windbeleid normen opgenomen, die eventuele hinder zoveel mogelijk voorkomen. Bij een eventuele aanvraag moeten ontwikkelaars aantonen dat zij rekening houden met de normen voor afstand, geluid, slagschaduw en verlichting. En we hebben uitgangspunten opgenomen om tonaal geluid te voorkomen, want ook daar maakte men zich zorgen over.”

De gemeente volgt de landelijke en provinciale normen, maar werkt dit op sommige vlakken verder uit om inwoners beter te kunnen beschermen. In het lokale windbeleid is opgenomen dat rekening moet worden gehouden met een afstandsnorm van twee keer de tiphoogte met een minimale afstand van 400 meter. Ook is een geluidsnorm van 45 dB Lden van toepassing. Daarnaast wordt onder meer een geluidsnorm geëist van 39 dB Lnight om geluidshinder in de nacht te beperken. Dat biedt gedurende de avond en de nacht extra bescherming tegen mogelijke geluidshinder. Verder mogen windturbines geen slagschaduw veroorzaken op ‘slagschaduwgevoelige’ objecten, zoals woningen. Maar, omdat het tijd kost om een windturbine stil te zetten, is enige slagschaduw niet geheel te voorkomen.

Zoekgebieden beperkt tot Denekamp – Noord Deurningen
“Gezien de wettelijke en beleidsmatige uitgangspunten, lijkt er in onze gemeente één zoekgebied te zijn waar dit kan,” vertelt wethouder Cel Severijn. “Dat is het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen. Het zoekgebied Saasveld valt af, omdat hier naar ons idee geen clustering van 4 windturbines mogelijk is. Ook niet gemeentegrensoverschrijdend. Zo willen we duidelijkheid geven aan inwoners waar de gemeente eventuele mogelijkheden ziet voor de realisatie van windturbines en waar niet.”

Het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen kent nog wel beperkingen door het Traktaat van Meppen. Hierdoor mogen binnen 377 meter van de landsgrens geen turbines gebouwd worden zonder toestemming van de bevoegde gezagen in Duitsland en de provincie Overijssel. Hierover vindt afstemming plaats tussen Duitsland en de provincie Overijssel.

Daarnaast geldt in het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen een beperking voor de laagvliegroute van Twente airport en vanuit het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Voor beide beperkingen geldt dat er ontwikkeling mogelijk is als rekening wordt gehouden met een aantal voorwaarden.

Lokaal eigendom
De gemeente Dinkelland streeft naar 100% lokaal eigendom met een minimum van 51%. Dit streven staat los van financiële compensatie van de omgeving, zoals een omgevingsfonds en/of een omwonendenregeling. “Met deze voorwaarden willen we een eerlijke verdeling van lusten en lasten bereiken,” licht wethouder Severijn toe. “De directe omgeving moet zoveel mogelijk kunnen profiteren van de duurzame opwek van elektriciteit en hinder moet zoveel mogelijk worden beperkt. Hoe het lokaal eigendom er exact uit gaat zien, dat stemmen we af met de omgeving.”

Besluitvorming raad en inspraak belanghebbenden
Het windbeleid wordt op 5 december 2023 toegelicht in de raadscommissie. Op dat moment kunnen inwoners en andere belanghebbenden ook inspreken. Besluitvorming door de raad vindt naar verwachting plaats op 19 december 2023.

Na vaststelling van het windbeleid zal provincie Overijssel eventuele aanvragen toetsen aan de uitgangspunten die in dit lokale beleid zijn vastgesteld.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over onder meer het raadsvoorstel, het windbeleid, de beantwoording van zienswijzen in de reactienota en de mogelijkheid om in te spreken op www.dinkelland.nl/windenergie.

Het windbeleid is stapsgewijs tot stand gekomen. In 2020 is het concept windbeleid voor Noordoost Twente geformuleerd. Mede naar aanleiding van de reacties, is besloten om te wachten tot de normen voor afstand en geluid landelijk zouden zijn vastgesteld. Provincie Overijssel heeft echter kenbaar gemaakt vanaf 1 januari 2024 eventuele aanvragen in behandeling te nemen, ook als er geen windbeleid zou zijn.

Op 18 juli 2023 hebben Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel besloten om windenergie toe te staan in een aantal grote clustergebieden. De gemeente Dinkelland heeft hierbinnen geen zoekgebieden. Buiten de clustergebieden is alleen ruimte voor windenergie als daar (gemeentegrensoverschrijdende) ruimtelijke samenhang mogelijk is met minimaal 4 windturbines. De gemeente Dinkelland wil duidelijkheid geven aan inwoners en alleen de zoekgebieden vaststellen waar volgens de huidige criteria windenergie mogelijk zou kunnen zijn. Tevens wil de gemeente normen voordragen als uitgangspunt om bescherming te bieden voor omstanders tegen eventuele hinder. De gemeente sluit hiervoor grotendeels aan bij de landelijke normen die ter inzage liggen van 12 oktober tot en met 22 november 2023.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Scheidingstafel: samen doen wat nodig is

Scheidingstafel: samen doen wat nodig is

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen starten vanaf 10 oktober met een nieuwe dienst: de scheidingsta...

Lees verder >
Studiekring voor Senioren/ Dinkelland

Studiekring voor Senioren/ Dinkelland

Lekker actief zijn samen met leeftijdsgenoten? Op dinsdag 24 september en donderdag 26 september ga...

Lees verder >
Werkzaamheden in Dinkelland: ‘’Van A naar Beter communiceren’’

Werkzaamheden in Dinkelland: ‘’Van A naar Beter communiceren’’

Je moet ergens zijn, maar de weg zit dicht. Niets gelezen of gehoord. Dat wekt onnodig ergernis op, ...

Lees verder >