In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur.
Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker.
In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet ‘The Waste of Daylight’, waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo ’s avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.
Kritische geluiden
Er zijn echter ook tegenstanders. Actiegroep Stop de Zomertijd vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met deze traditie. De actiegroep heeft vandaag een petitie met ruim 20.000 handtekeningen overhandigt aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Volgens de actiegroep is het onzin dat elk halfjaar de klok verzet moet worden aangezien de wintertijd de standaardtijd is.
Ook beweert de actiegroep dat de regeling voor de zomertijd een hoop gedoe met zich meebrengt voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en dat de energiebesparing (waarvoor de zomertijd ooit is begonnen) nooit echt is bewezen. De effectiviteit van de zomertijd wordt op dit moment onderzocht door de Europese Commissie. Veel mensen vinden het echter wel prettig; door de zomertijd is het ’s avonds langer licht. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok om 02.00 uur een uur vooruitgezet en duurt die nacht dus korter.
Wat vind jij hiervan? Moet de zomertijd worden afgeschaft of niet?