Een oneindig ondoordringbaar hoogveenmoeras, althans zo moet het gevoeld hebben honderden jaren terug. In werkelijkheid strekte het hoogveen zich globaal uit tussen de hoogten in het landschap; de stuwwal van Ootmarsum en de Sallandse heuvelrug. De Engbertsdijksvenen is één van de kleine plukjes, die daar nog van over zijn.
Het natuurgebied ‘De Engbertsdijksvenen’ is zo’n duizend hectare groot, een speldenknop vergeleken met de 180.000 hectare, die het oorspronkelijke hoogveenmoeras omvatte. Grote delen van Nederland bestonden uit uitgestrekte venen. Opgebouwd uit duizenden jaren afgestorven vegetatie, met als toplaag kussens van veenmossen mét een handjevol planten, die zich aangepast hebben aan het natte, zure en schrale milieu. Het hoogste, en dus oudste punt is de hoogveenkern van 4-5 meter hoog, het laatste deel van dat immense veen dat nooit afgegraven is geweest. Het overgrote deel van de Engbertsdijksvenen is herstellend hoogveen, in verschillende stadia. De Engbertsdijksvenen is een aantrekkelijk natuurgebied voor vele vogelsoorten en ook zoogdieren weten hun weg er te vinden, voor insecten zitten we nu in het verkeerde seizoen, maar in de zomer vliegen de libellen je om de oren.
Een groot gedeelte van het veen is niet toegankelijk voor publiek, juist ook om de rust te bewaren voor de vele diersoorten, die hierbij gebaat zijn. Maar om toch een uniek inkijkje te geven in het gebied, organiseren we een hoogveenwandeling in de periode dat de meeste mensen liever warm bij de kachel zitten, er geen vogels broeden of jongen grootgebracht worden en planten in ‘rust’ zijn. We gaan bij deze wandeling een groot gedeelte van het pad af. Met respect voor de natuur lopen we in een rustig tempo, zonder teveel lawaai te maken. Goed ter been zijn is wel een vereiste, want het is alles behalve een glad geplaveid pad. Hoogveen is natte natuur, dus laarzen zijn nodig, want het is soms wat zompen in het veld. Misschien voel je het wel deinen onder te voeten. En heb je een verrekijker, vergeet hem dan niet, er zal maar net een velduil of blauwe kiekendief langs vliegen. En je kan hem ook als loep gebruiken om de kleine hoogveenplantjes wat gedetailleerder te bewonderen. Zonder verrekijker ervaar je de uitgestrektheid van het gebied, om stil van te worden. (kopfoto: Irene van der Linde)
Is uw nieuwsgierigheid gewekt naar dit prachtige natuurgebied gewekt en houd u wel van een uitdagende wandeling? Pak dan deze kans en wandel zondagmiddag 10 november mee. Wel even aanmelden en wacht daarmee niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol.
(kopfoto: Irene van der Linde) U kunt zich eenvoudig aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/hoogveenengbertsdijksvenen