In augustus 2013 is besloten, voor zowel de gemeente Dinkelland als de gemeente Tubbergen, om het energieloket 2.0 op te zetten (www.energielokettubbergen.nl). Het energieloket 2.0 is een fysieke, digitale of gecombineerd informatiecentrum voor energiebesparing. Een energieloket kan inwoners van gemeenten, huurders van woningcorporaties of bedrijven ondersteunen bij het behalen van energiebesparingsdoelen. Er wordt momenteel, achter de schermen, hard gewerkt aan de opzet van het energieloket 2.0. Optioneel bij het energieloket 2.0 is de Zonnekaart. Voor beide gemeenten is inmiddels besloten om de Zonnekaart inderdaad aan te schaffen. De Zonnekaart is bedoeld om inwoners bewuster te laten omgaan met energiebesparing.
Lancering Zonnekaart!
Op zaterdag 16 november vindt in de gemeente Tubbergen de Woonbeurs plaats. Deze beurs wordt gehouden in Café-Restaurant ’t Oale Roadhoes. Tijdens deze beurs is het Energieloket 2.0 ook aanwezig. De Zonnekaart wordt tijdens deze Woonbeurs gelanceerd en is vanaf dat moment voor iedereen beschikbaar.
Wat is de Zonnekaart?
De Zonnekaart laat met één druk op de knop zien welke daken binnen de gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers. Woningeigenaren kunnen met behulp van de ingebouwde rekenmodule direct zien wat deze hen kan opleveren. Wethouder Ophof: “De Zonnekaart werkt zeer eenvoudig, alleen het invullen van het adres is voldoende om te zien of het dak geschikt is. In het overzichtelijke resultaatvenster wordt weergegeven hoeveel zonnepanelen men kan plaatsen en hoe snel de investering vervolgens is terugverdiend. Desgewenst kunnen bezoekers de variabelen van de berekening aanpassen aan specifieke wensen en direct de gevolgen zien in het resultaatvenster. Wij denken dat met zo’n kaart meer mensen over de streep getrokken kunnen worden om zonnepanelen en -boilers te plaatsen.”
Hoe werkt de Zonnekaart?
De zoninstralingskaart geeft een nauwkeurig beeld van de dakdelen die voldoende zon inval hebben. Dakdelen met teveel schaduw door bomen of door ongunstige oriëntatie zijn automatisch uitgefilterd en worden niet meegenomen in de berekening. De Zonnekaart is gebaseerd op het meest nauwkeurige en betrouwbare zoninstralingsmodel dat op dit moment voorhanden is. De zoninstraling wordt hiermee zeer accuraat en voor elke maand in het jaar doorgerekend, zodat ook seizoenafhankelijke verschillen in schaduwwerking worden meegenomen. Tevens wordt gebruik gemaakt van meteorologische data van het KNMI om de modelmatig berekende zoninstraling te ijken. Deze weer data beiden voor elke maand in het jaar een betrouwbare en op metingen gebaseerde indicaties van de zoninstraling voor elke geografische locatie in Nederland.
Wethouder Pim Koegler: “Ik ben erg blij met deze primeur in Dinkelland, waarbij wij onze inwoners de kans bieden om heel gemakkelijk te bekijken hoe rendabel het voor hen is om zonnepanelen te plaatsen. Het plaatsen van zonnepanelen levert uiteindelijk geld op.”