De zonnestroominstallatie op de gemeentewerf in Ootmarsum is sinds afgelopen weekend officieel in gebruik genomen. De installatie produceert 2,5 keer meer energie dan het pand verbruikt en is daardoor leverancier van energie én belangrijk onderdeel van het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Dinkelland.
Duurzaamheid heeft een prominente rol in het coalitieprogramma van de gemeente Dinkelland en de gemeente draagt zelf bij aan de maatregelen om klimaatverandering te beperken. Dat gebeurt op allerlei manieren zoals afvalscheiding, asbestverwijdering en circulair inkopen, maar nadrukkelijk ook via duurzame energie.
De gemeentewerf in Ootmarsum is voorzien van een zonnestroominstallatie die ruim 2,5 keer meer energie opwekt dan het pand verbruikt. “Zoveel mogelijk gemeentelijke eigendommen worden voorzien van zonnepanelen in het kader van duurzaamheid,” legt wethouder Ben Blokhuis uit. “De gemeentewerf in Ootmarsum is het volgende project dat met dat doel is gerealiseerd.”
Terugverdientijd en investering
De 616 zonnepanelen zijn geplaatst op 1200 vierkante meter dak. De verwachte opbrengst is zo’n 200.000 kWh per jaar. De terugverdientijd van de installatie is ongeveer 10 jaar.
Voor de aanschaf en plaatsing van de zonnestroominstallatie moest de netaansluiting en de gebouwconstructie verzwaard worden en is de dakbedekking aangepast. De investering van €325.000 wordt gedekt uit de beschikbare middelen voor de ambitie Duurzaam Dinkelland.
63 hectare zon op dak tot 2030
Via de Regionale Energie Strategie Twente zetten we samen met de Noordoost-Twentse gemeenten tot 2030 in op een realisatie van 63 hectare zon op dak. Ook binnen de gemeente Dinkelland lenen veel daken zich voor plaatsing van zonnepanelen. Dit kan vaak vergunningsvrij en alles wat op daken gelegd kan worden hoeft niet in het veld. De geschikte daken van gemeentelijke panden worden hiervoor zoveel mogelijk ingezet, maar om de opgave tot 2030 te halen zijn de Noordoost-Twentse gemeenten afhankelijk van de initiatieven die op met name grote daken gaan ontstaan.
Officiële opening
“Graag had ik het zonnestroomproject op de gemeentewerf feestelijk geopend,” aldus wethouder Blokhuis. “Dat had dit bijzondere project zeker verdiend, maar is door coronamaatregelen niet mogelijk. Maar goed beschouwd is het eigenlijk al verheugend genoeg dat de installatie zijn werk zo goed doet. Feestelijke opening of niet; van dit project profiteert iedereen.”