Dertien verschillende woningcorpora es zijn gaan samenwerken en hebben hun wachtlijsten samengevoegd. Lokaal Dinkelland maakt zich grote zorgen over deze samenvoeging. “Het gevolg is dat kleine gemeenten straks worden overspoeld door stedelingen, die in de plaats van hun voorkeur geen huis kunnen krijgen. Zo worden inwoners van de gemeente Dinkelland verdrongen door mensen, die geen enkele binding hebben met onze gemeente. Als voorbeeld noemen we een jonge moeder in Ootmarsum, die haar kind in Denekamp op school heeft. Ze stond op plek 10. Nu door de samenvoeging op plek 199. De kans is dus groot dat inwoners van andere gemeenten voorrang krijgen op Dinkellanders in Dinkellandse woningen en dat wij niet voor onze eigen inwoners voldoende woningen beschikbaar hebben. De woningnood in Denekamp is al extreem hoog. We willen heel graag van het college dan ook antwoord op de volgende vragen,” laat de fractie van Lokaal Dinkelland weten.
- Is het college het met ons eens dat het belang van een schoolgaand kind een hoge urgentie met zich meeneemt voor het vinden van een woning in de buurt en dat dit ten aller tijden moet worden meegenomen in de urgentieafweging?
- Is het college het met ons eens dat dit geen eerlijke verdeelsleutel is vooral als je al jaren in staat geschreven in Dinkelland en is bekend hoeveel woningzoekenden uit Dinkelland staan ingeschreven bij Woninghuren.nl ?
- Kunt u de voordelen voor Dinkellanders benoemen bij het samenvoegen van de wachtlijsten?
- Heefthet college het voornemen om in gesprek hierover te gaan met Mijande? Zo ja, wanneer?
Zo Nee, waarom niet.
- Hoe kan het dat er wel een samenvoeging van de wachtrij heeftplaatsgevonden, maar dat er wel bij elke woningcorporatie andere urgentie- en voorrangregels worden gehanteerd? En wat heeft dit voor gevolgen van ingeschrevenen van Mijande wonen
- Bestaat dus de kans dat de flexwoningen, die wij samen met Mijande bouwen, bewoond worden door inwoners uit bijvoorbeeld Enschede?
- Wat betekent deze samenvoeging van wachtlijsten voor de eerder gemaakte prestatieafspraken ten aanzien van sociale huurwoningen? En hebben we een huisvestingsverordening in Dinkelland?
- Mijande wonen garandeert dat iedere, actief, woningzoekende binnen twee jaar een passende woning krijgt aangeboden. Geldt het begrip ‘passende woning’ ook als deze buiten de gemeente valt waar je graag wilt wonen? Is de norm dan nog steeds twee jaar?
- Uit een onderzoek van Pointer blijkt dat alleenstaande ouders in 2 van de 3 gemeenten geen voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Dit wordt vastgelegd in de huisvestingsverorderning. Wat als er in bijvoorbeeld in Enschede een verordening is en in Dinkelland niet. Zijn de inwoners dan overgeleverd aan Mijande?
Fractie Lokaal Dinkelland
Patrick Schiphorst