Tijdens de raadscommissievergadering op dinsdagavond 7 mei stelt André Maathuis namens de fractie Burgerbelangen de volgende vragen aan wethouder Ilse Duursma over de steeds toenemende zorgen over Zorgbureaus.
De volgende vragen wil Burgerbelangen Dinkelland, dinsdagavond 7 mei 2019, stellen tijdens de commissievergadering.
Algemeen:
De afgelopen weken werden we weer overspoeld met onderwerpen over Sociaal Domein in de media, inzake Financieel gebied en over Zorgbureaus.
De gemeente Dinkelland kreeg van de provincie Overijssel het predicaat Code Oranje over de financiële situatie. Die vertoont een aantal riskante proposities, met een wankel toekomstperspectief. De financiële huishouding laat inzake de zorg geen evenwicht zien, qua tekorten, inkomstenprognoses en weerstandsvermogen.
Daarnaast vraagt Burgerbelangen zich af wat moet er gebeuren voordat de huidige systematiek het Samen14/OZJT-model van aanbesteding zorg wordt gewijzigd. Met dit systeem lopen we als gemeente achter de feiten aan, geven we de ‘foute’ bureaus carte blanche en verdwijnen en miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld. Gemeenschapsgeld, die gebruikt zou moeten worden aan de Zorg!!
De Gemeente zou de bureaus aan de voorkant moet controleren in plaats van achteraf.
Vragen:
1e. Is het College van mening dat de huidige systematiek van aanbesteding fraude gevoelig is?
2e. Is de samenwerking met de nu inmiddels 12 gemeentes over ambulante hulp binnen WMO en Jeugdhulp nog wel financieel aantrekkelijk? Biedt het voor de cliënten nog wel die zorg die men mag verwachten?
3e. Welke van de 12 gemeentes neemt het voortouw voor de ‘gunning’ van bovengenoemde Zorg?
4e. Controleert De Twentse projectgroep Zorgfraude wel afdoende?
5e. Hoeveel fraudegevallen zijn er nodig om de huidige methodiek wel te veranderen?
6e. Is het College bereid te onderzoeken, samen met de 14 gemeentes om aan de voorkant van het inkooptraject te controleren en tijdens de contractperiode in plaats van achteraf?